De Antwerpse reder Marc Saverys heeft zijn investeringen in het suikervervangende product stevia ingekapseld in Panamese venootschappen. Die investeringen vinden hoofdzakelijk plaats in Peru en worden geleid door de 36-jarige Sebastiaan Saverys, één van de vier zonen van Marc Saverys. Sebastiaan woont ook in Peru. In september 2014 maakte de familie bekend dat ze zeker 50 miljoen euro wilde investeren in de stevia plantage.
Het Panamese kantoor Mossack Fonseca verkocht op 19 september 2014 de vennootschap Grand Platinum Limited aan Sebastiaan Saverys. Er gebeuren stortingen vanuit Hong Kong naar Panama via Grand Platinum op de Britse Maagdeneilanden. De bankrekening in Hongkong is er een bij de LGT Bank, de grootste private bank van Liechtenstein. Op die manier gaan in 2014 en 2015 drie schijven van 2,2 miljoen, 2 miljoen en 2,5 miljoen dollar van Hongkong, via de Britse Maagdeneilanden, op de rekening van Saverys in Peru. In een vierde uitgelekt contract van 31 maart vorig jaar tussen de vennootschap op de Britse Maagdeneilanden en Stevia One is er sprake van nog eens 8 miljoen dollar. Volgens een officieel document stelt Saverys dat de miljoenen bij de Liechtensteinse bank in Hongkong afkomstig zijn van ‘inkomsten uit nalatenschap/trustfonds’.
De familie Marc Saverys benadrukt in de krant via haar advocaten dat het kapitaal op de rekening bij de bank LGT in Hongkong ‘een wit, legaal vermogen’ is. ‘De constructie met de Britse Maagdeneilanden is geheel ingegeven om de persoonlijke veiligheid van Sebastiaan Saverys te vrijwaren in deze gevaarlijke regio. Er is trouwens geen enkele andere reden denkbaar, zeker niet vanuit Belgisch fiscaal oogpunt. Want Sebastiaan Saverys is sinds 2011 een fiscale rijksinwoner in Peru, niet in België, en hij betaalt daar alle verschuldigde belastingen.‘
De Brusselse textielfamilie Kandiyoti, liet de Panamese firma Bluebird Capital Management oprichten vanuit Genève via Fincorpco.com & Legal Services. Dat Zwitserse kantoor is een specialist in het opzetten van constructies in belastingparadijzen als Panama, Gibraltar, het Eiland Man, Liechtenstein. De familie Kandiyoti heeft intussen een miljoenenschikking betaald aan de Belgische fiscus om het geld op haar tientallen Zwitserse rekeningen in regel te stellen. In een reactie benadrukt de familie dat alle rekeningen die ze moest aangeven, zijn aangegeven en alle belastingen betaald.
De discrete Antwerpse industrieel Eddy Van Den Broeke belandde vorig jaar wel in onze Top 100 van de Rijkste Belgen dank zij de verkoop van zijn bedrijvengroep Eres. Uit de Panama Papers blijkt dat Van Den Broeke eigenaar is geweest van zeker acht spookbedrijven op de Britse Maagdeneilanden. Twee zijn opgericht in 2005 en zes in 2008. Op de Britse Maagdeneilanden kregen de bedrijven gewoon het adres van de leverancier Mossack Fonseca. Ze heten Shari Holding Group, Biskra Holding Group, EDL Investments Limited, Bossche Trading, Baefel Shipping, Startac Enterprise, Interbulk Holding en GNB Holding. Al die bedrijven op de Britse Maagdeneilanden leiden naar Luxemburg. Bovenaan in de hele structuur met spookbedrijven staat Sudring Holding in het Groothertogdom waarvan Van Den Broeke voor 100 procent de ultieme gevolmachtigde is.
Via zijn advocaat verzekert Van den Broeke dat ‘de winsten van de bedrijven altijd zijn aangegeven volgens de plaatselijke fiscale wetten in de verschillende landen’. ‘Er valt niets te verbergen. Deze vennootschappen zijn niet om fiscale redenen gebruikt. De boten zijn onder een koepel op de Nederlandse Antillen geplaatst om niet-Europese bemanningen te kunnen gebruiken in regio’s waar piraterij bestaat. De vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden moesten vooral de identiteit van mensen beschermen.‘
Gery De Cloedt staat aan het hoofd van de Group De Cloedt. Hij is ook eigenaar van de Hedwigepolder in Zeeland. Zijn naam komt in de Panama Papers met twee spookbedrijven op de Britse Maagdeneilanden. Het oudste, Vital Associates, gaat al terug tot midden jaren ’90. Tien jaar later, op 5 oktober 2006, volgde het nieuwe Appaloosa Resources Inc., met adres op de Britse Maagdeneilanden. In een gelekte brief van Fiduplan wordt verwezen naar een Luxemburgse bankrekening die het exotische bedrijf officieel bezit. Hoeveel geld daarop stond en waarom die onder een ‘exotische paraplu’ moest belanden, komt nooit ter sprake bij het opzetten van de schermconstructie. Gery De Cloedt reageerde niet tegenover de Tijd.
De familie Swenden is bekend als vroegere aandeelhouder van de voedingsgroep Vandemoortele. Ze beschikt over de vennootschappen Frost Management, Frigate Finance en Frederick Associates. Uit de gelekte documenten blijkt dat enkele intussen opgedoekt zijn, onder andere in 2010, maar ook dat nog twee Panamese bedrijven actief zijn. Voor de rompslomp kon de familie al die jaren gewoon terecht bij grote financiële advieskantoren in Luxemburg, zoals Fiduciaire Générale de Luxembourg en de SGG Group. Ook het doel van de hele constructie is in Luxemburg te vinden. Om Luxemburgse bankrekeningen, onder andere bij Credit Suisse Private Banking in Luxemburg, te beheren, anoniem op naam van verre Panamese bedrijven. Waarom dat dan niet gewoon op naam van de familie mocht gebeuren en wat de herkomst van het geld dan wel was, blijven open vragen want de familie reageerde niet op vragen van de krant.