Pascal Vanhalst lanceert familie De Cuyper in Top 100 van Rijkste Belgen

Dirk De Cuyper (Foto: Belga Images)

De West-Vlaamse ondernemer Pascal Vanhalst heeft de overname van de pet-flessen producent Resilux afgerond. Het bedrijf wordt meteen van de beurs weggehaald. Vanhalst is niet gediend met te veel publieke pottenkijkers en werkt liever in stilte. De verkopende familie De Cuyper is daarmee meteen verlost van haar opvolgingsproblemen. “ Ik ben 58, maar mijn twee kinderen en de drie dochters van mijn broer Peter (56) zijn nog te jong en waren niet klaar voor een opvolging. Als je het aandeelhouderschap onder te veel erfgenamen verdeelt, kunnen er op termijn problemen ontstaan. Zo’n scenario wilden we vermijden.” zo zegt Dirk De Cuyper. Zijn familie incasseert met de deal 282 miljoen euro en ziet haar plaats in onze ranglijst stijgen van 136 naar 87.

De familie zal haar geld niet op de bank laten staan.”, zegt De Cuyper in gesprek met de Tijd. “We gaan investeren. Wellicht niet in België, maar in landen waar de overheid ondernemerschap meer aanmoedigt. En wellicht in maakbedrijven. Ik blijf een technicus. Ik weet alles over onze machines, soms tot verbazing van de jonge medewerkers. Ik zei onlangs tegen mijn vrouw: het grootste geschenk dat je me kan geven, is een week aan de machines op de vloer sleutelen. Misschien komt dat er ooit nog eens van.”



In datzelfde afscheidsgesprek verdedigt de ondernmer ook zijn pet-business. De ecologische voetafdruk van pet is veel kleiner dan die van concurrerende verpakkingen als glas of blik, zo klinkt het. Een petverpakking maken vergt slechts een dertigste van het energieverbruik voor glasproductie. Ook het transport is veel goedkoper. Glas weegt zeven keer meer dan pet. Pet recycleren is bovendien makkelijk en goedkoop. Blik is veel moeilijker te recycleren. Van een oud blik kan je geen nieuw maken, van een oude petfles kan je wel een nieuwe maken. Volgens De Cuyper spaart elke petfabriek 70.000 ton CO ₂ uit bij recyclage. Bedoeling is dat over 36 maanden minstens de helft van de Resilux petvoorvormen in de EU uit gerecycleerde korrels komen.

Het bod van Vanhalst waardeert het bedrijf op 471 miljoen euro. Dat is iets meer dan één keer de omzet van 431 miljoen euro. Einddoel is dat Vahalst 85 % van Resilux aanhoudt terwijl de familie De Cuyper nog goed is voor 15%.