Patric Huon en het verdriet van Verviers

Indien alles meezit kan het dossier van het winkelproject “Au Fil de l’Eau” in Verviers de komende weken worden vlot getrokken. Dat zal dan de kroon op het werk zijn van de Waals-Brabantse projectontwikkelaar Patric Huon. Die naam is in Vlaanderen minder bekend, tenzij misschien als ontwikkelaar van het winkelcentrum K in Kortrijk. Recent kwam Huon ook in het nieuws als koper van de oude pastorij in het centrum van de Franse mondaine stad Saint-Tropez. Die gaat door voor de duurste pastorij van Frankrijk. Het vermogen van Patric Huon benadert de 20 miljoen euro.



Meer dan 10 jaar terug ambieerde Patric Huon het centrum van de Luikse stad Verviers te vernieuwen met de bouw van het winkelcentrum “Au Fil de l’Eau”. Dat zou de doorsteek vormen van het centrum van Verviers naar de rivier de Vesder. Meteen zou een oude stadskanker zijn weggewerkt. Huon is met zijn bedrijf City Mall actief als ontwikkelaar van winkelcentra. Binnen het project is er plaats voor 85 winkelpanden en meer dan 1.100 ondergrondse parkeerplaatsen. Maar in Verviers lukte het niet. Zowel de politiek als de administratie werkten tegen.

In 2014 verkocht Huon zijn project aan de beursgenoteerde vastgoedpromotor Banimmo. Maar ook die zou niet veel plezier beleven aan het project in de oude textielstad. Het project in Verviers werd samen met een winkelcentrum in Namen ondergebracht in de vennootschap Urbanove, voor 44 % in handen van Banimmo. Eind 2015 keek Urbanove aan tegen een negatief eigen vermogen van net geen 60 miljoen euro. De beurskoers van Banimmo zakte naar ongekende diepten. Vorig jaar slikte de groep het verlies van Urbanove volledig weg.
Patric Huon

Opmerkelijk genoeg werd “Au Fil de l’Eau” door Banimmo terug verkocht aan City Mall van Huon. Die zou het project terug vlot trekken. Maar eerst moet hij zijn avontuur in Saint-Tropez afwerken. Daar kocht Huon de oude maar volledig gerestaureerde pastorij in het centrum van de stad voor een bedrag dat wordt geschat op meer dan 3 miljoen euro. Huon wil in het pand van drie verdiepingen onderaan een winkel inbouwen met daarboven een appartement voor hemzelf. En dat tot ergernis van de lokale bewoners. Die willen dat de oude pastoor in het centrum blijft. Nu moet die verhuizen naar een nieuwbouw pand buiten de stad. Saint-Tropez mag dan een flinke reputatie hebben, buiten de zomermaanden is de stad zo goed als dood. Nieuwe winkels willen de centrumbewoners niet, levende inwoners wel.