De beursgenoteerde bedrijven Picanol, producent van textielmachines, en Tessenderlo, chemisch concern, fuseren tot het nieuwe Picanobel. Drijvende kracht achter de fusie is de referentie-aandeelhouder Luc Tack. Concreet zal Tessenderlo Picanol opslorpen. Dat laatste bedrijf wordt daarbij op 811,6 miljoen euro gewaardeerd. Alvast een gewaagde stap van Tack. De toekomst zal moeten uitwijzen op welke manier de fusie van twee uiteenlopende bedrijven kan leiden tot synergieën. Tack zelf wordt alvast meerderheidsaandeelhouder van het nieuwe bedrijf dat in meer dan 100 landen wereldwijd een omzet bijeen rijft van 2 miljard euro.
De nieuwe Picanol Tessenderlo Group zal uit vier segmenten bestaan: de Tessenderlo-segmenten Agro, Bio-valorization, Industrial Solutions en het segment Machines & Technologies van Picanol. De nieuwe gediversifieerde groep Picanol Tessenderlo Group telt ruim 7.000 medewerkers. De voorgestelde transactie zal geen impact hebben op de huidige tewerkstelling.
“Door samen te gaan zal de expertise aanwezig in beide bedrijven gedeeld kunnen worden, zal een gemeenschappelijke sourcingpolitiek opgezet kunnen worden en zal ook de R&D- en innovatiecultuur beter ondersteund kunnen worden.” zo klinkt het in een persbericht. Het samenvoegen van de kasstromen van beide bedrijven moet niet alleen de financiële onafhankelijkheid van het bedrijf ten goede komen, maar moet het ook mogelijk maken om in moeilijkere marktomstandigheden te blijven investeren in groei en innovatie.
De operatie werd goedgekeurd door beide raden van bestuur. In het persbericht wordt ook gesteld dat de groep Belgische zal verankerd blijven en een duurzame dividend-politiek zal voeren.