Nu moet u even volgen. Een journalist zoekt contact met Marion Debruyne, de rector van de gereputeerde Vlerick Business School. De journalist is op zoek naar een commentaar van Debruyne op het feit dat ze een vennootschap heeft opgericht met twee personen die vorig jaar betrokken waren in een drugsgebonden strafzaak. Voor het parket waren die feiten bewezen, de rechtbank oordeelde echter dat de feiten verjaard waren. Marion Debruyne verkiest geen commentaar te geven op de zaak. Maar nog voor er één letter is gepubliceerd over de zaak, krijgt de journalist een brief van de advocaten van beide vennoten van Debruyne. Daarin wordt hij in gebreke gesteld en wordt gezegd dat er strafklacht zal worden neergelegd in handen van een onderzoeksrechter. Dus nog voor er iets is gepubliceerd. Deze preventieve censuur is wat de redactie van De Rijkste Belgen is overkomen.
Hubert Sigiez en Christel Lootens waren eigenaar en zaakvoerder van de farmaceutische groothandel Andacon uit het West-Vlaamse Dadizele. In 2006 leverde hun bedrijf 4 miljoen pseudo-efedrine pillen aan de Mexicaanse crimineel Ezio Figueroa-Vazquez. De Amerikaanse anti-drugdienst DEA ontdekte dat Figueroa via een netwerk van 15 Mexicaanse en 1 Panamees bedrijf de pseudo-efedrine doorverkocht aan de Mexicaanse drugkartels die het product gebruiken voor de aanmaak van de drug “cristal meth”. De Brusselse raadkamer oordeelde dat Sigiez en Lootens, samen met nog een ander bedrijf, zich daarvoor moeten verantwoorden voor de rechtbank. Maar beide ondernemers pleiten onschuldig over de hele lijn.
Efedrine wordt onder meer gebruikt als basis om neusdruppels en hoestsiropen te produceren. Maar hetzelfde product is in criminele milieu’s gekend als grondstof voor de productie van het gevaarlijke en sterk verslavende methamfetamine, in drugskringen beter bekend onder de populaire naam van ‘crystal meth’ of ‘ice’ en dat omwille van het kristalvormig uitzicht van de drug. Precies omdat efedrine een aanmaakproduct is voor deze drugpillen is de invoer ervan in Mexico verboden. Het drugskartel van Ezio Figueroa-Vazquez wist dat verbod te omzeilen. Met als dekmantel een netwerk van bedrijven kocht hij op grote schaal efedrine houdende geneesmiddelen aan in Europa en Afrika. In geheime labo’s in Mexico werd de efedrine gedistilleerd om de drugpillen aan te maken. De drugs zelf werden grotendeels naar Amerika uitgevoerd. Het Amerikaanse agentschap voor drugbestrijding DEA kon Ezio Figueroa-Vazquez in 2011 arresteren.
“Mijn cliënten waren niet op de hoogte dat de geleverde pillen voor andere doeleinden zouden worden gebruikt”, zo stelde de advocaat van Lootens en Sigiez voor en tijdens het proces. De rechtbank oordeelde dat de feiten ten hunne laste verjaard waren. Het tweede betrokken bedrijf, Sterop, werd wel veroordeeld. “In de feiten die Andacon werden aangewreven, was de rol van Ezio Figueroa duidelijker dan bij Sterop. Maar die zaak was dus verjaard. Daarom ging ook Figueroa vrijuit.” zo schreef De Standaard in februari 2017.
Marion Debruyne heeft nu samen met Lootens en Sigiez de NV Goodwood opgericht. Debruyne zegt dat Goodwood een zogenaamde “business angel” moet worden, een begeleider van startende ondernemingen. Het gaat om een privé project, los van de Vlerick School. Sigiez en Lootens stappen in Goodwood via hun holding NRJ United, de vroegere moederholding van Andacon. Ook op de preventieve censuur van haar vennoten geeft Debruyne geen commentaar. Christel Lootens is van opleiding handelsingenieur. Ze heeft deze opleiding aangevuld met een opleiding KMO Excellence en een Master Class Corporate Finance, beide aan de Vlerick Business School. Ze behaalde ook een diploma bij Guberna, het Instituut voor Bestuurders. Marion Debruyne is bestuurder van Guberna.