PRIVE-VERMOGEN – Scheiden doet ook financieel sterk lijden

Iedereen die wat ervaring heeft met de opbouw van privé-vermogens, zal het bevestigen: een echtscheiding is één van de beste manieren om een opgebouwd vermogen ten gronde te richten. Het verhaal nu, is dat van Jeff Bezos, grootaandeelhouder van het e-commerce bedrijf Amazon en met een vermogen van 120 miljard euro de rijkste man ter wereld. Jeff Bezos gaat scheiden van zijn echtgenote McKenzie. Dat gebeurt in alle vriendschap, zo zegt het koppel. Maar gestrande huwelijken van vermogende of beroemde mensen monden vaak uit in een geldjacht. En af en toe haalt ook de fiscus zijn voordeel uit vechtscheidingen.



Wat begint als een rationele scheiding, kan snel ontaarden in een emotioneel gevecht. Gevaarlijk klaarliggende lonten aan het vuur zijn de voogdij over de kinderen, de verdeling van vastgoed en de komst van nieuwe partners bij de tegenpartij. Wat ontstaat als een irritante frictie, eindigt als een aardbeving. Gevoed door subjectieve perceptie en emoties. Eens de consensus weg is, lijkt vrede steeds moeilijker te herstellen. Oude wonden worden opengereten. Oud vertrouwen wordt misbruikt of ter discussie gesteld.

Gekend zijn de verhalen van vermogende mensen, doorgaans mannen, die activa verborgen houden voor hun echtgenotes. Dure schilderijen bijvoorbeeld worden aangekocht op naam van anonieme offshore holdings om eigendomsrechten bij echtscheidingen te ontwijken. Maar wanneer je iets niet kan bewijzen, kan je nog altijd indicaties geven. Bijvoorbeeld van zwart geld, bijvoorbeeld aan de fiscus.

In België blijven de meest echtscheidingen onder de radar. Meer zelfs, bij veel vermogende families worden echtscheidingen vanuit pragmatisch standpunt gewoon niet aangegaan.

Bij Bezos lijkt het in de media nu al een uitgemaakte zaak. Aangezien hij het grootste deel van zijn vermogen heeft opgebouwd na zijn huwelijk en aangezien hij gehuwd is zonder contract, kan zijn echtgenote de helft van zijn vermogen claimen. Dat is dan om en bij 60 miljard euro. Het overgrote deel van dat vermogen zit in 80 miljoen aandelen Amazon. Daarnaast bezit Bezos de krant The Washington Post en het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, plus drie woningen in zijn thuisstaat Washington, twee in Beverly Hills, vier appartementen in Manhattan en een ranch met 121 duizend hectare grond in Texas. Hij zou ook nog 2,45 miljard op zijn bankrekening hebben staan.

Indien McKenzie haar deel van dat vermogen claimt, moet Bezos activa te gelde maken. En daar zit blijkbaar een juridische angel. Bezos kan aanbrengen dat Amazon een stuk minder waard wordt wanneer hij zijn participatie in het bedrijf moet halveren. Komt daarbij dat het weinig zin heeft ruzie te maken over een vermogen waarmee je de komende zes tot zeven generaties verder kan. Het koppel heeft vier kinderen. Die zullen wellicht meer emotioneel dan financieel klappen incasseren.

In België blijven de meest echtscheidingen onder de radar. Meer zelfs, bij veel vermogende families worden echtscheidingen vanuit pragmatisch standpunt gewoon niet aangegaan. Een feitelijke scheiding van tafel en bed waarbij ieder zijn eigen gang gaat, kan een alternatief bieden. Mijnheer een huis in de stad, mevrouw een appartement aan de kust. Geld moet niet altijd het probleem zijn, het kan ook de oplossing zijn.