Rijke Belgen trekken vermogen gemiddelde Belg op

Het vermogen van de gemiddelde Belg bedraagt momenteel 202.600 euro. Het gemiddelde gezin bezit 469.000 euro. Maar die cijfers worden omhoog getrokken door de multimiljonairs. De 10 procent rijkste gezinnen bezitten 44 procent van het totale vermogen. Twee derde van de gezinnen bezit minder dan het gemiddelde. De rijkdom van de gemiddelde Belg groeide de jongste tien jaar met 35 procent. Na correctie voor inflatie was dat 12 procent.



Elke drie maanden publiceert de Nationale Bank cijfers omtrent het financieel vermogen van de Belgen. Het gaat dan om globale cijfers afkomstig van onder meer spaarboekjes, zichtrekeningen en allerhande investeringen. De schulden worden daar van afgetrokken. De Tijd bewerkte de cijfers op het niveau van de gemiddelden.

Uit de cijfers blijkt dat de Belgen voorzichtig overstappen van spaarboekjes naar meer risicovolle investeringen. Zo hebben gezinnen 5,1 miljard euro extra in beleggingsfondsen gestopt. Dat is de grootste netto-inbreng sinds begin 2015. Nog eens 3,5 miljard euro werd gebruikt om aandelen of andere participaties te kopen.

In Vlaanderen is de gemiddelde prijs voor een woning met 2,59% gedaald tot 258.936 euro

Ook de gestegen vastgoedprijzen ondersteunen de groei van het vermogen. Maar daar is nu een knik in gekomen. De huisprijzen zijn in Vlaanderen in de eerste drie maanden van dit jaar gedaald, zo blijkt uit gegevens verzameld bij de notarissen. Uit hun barometer blijkt dat de vastgoedmarkt nog steeds in goede conditie verkeert. Het aantal transacties blijft groeien, zeker in Vlaanderen, waar een stijging van 4,5% werd opgetekend tegenover het vorige kwartaal, mee als gevolg van ouderen die hun woning in de markt zetten.

Specialisten spreken eerder van een dip dan van een trendbreuk

Ondanks het stijgende aantal transacties zijn de vastgoedprijzen niet gestegen. Voor het eerst in zes jaar is er een lichte terugval. In Vlaanderen is de gemiddelde prijs voor een woning met 2,59% gedaald tot 258.936 euro. De daling zette zich door in alle provincies, op Limburg na. Daar stijgt de gemiddelde prijs al vijf trimesters op rij. In Vlaams-Brabant en Antwerpen liggen de gemiddelde bedragen het hoogst, in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Limburg schommelt de prijs tussen de 230.000 en 245.000 euro. Ook in Brussel was er een daling merkbaar. Daar is de gemiddelde prijs van een huis met 6,4% teruggezakt tot 415.715 euro.

De daling beperkt zich tot een prijs vergelijking van de eerste drie maanden van dit jaar met die van de laatste drie maanden van vorig jaar. Als je de prijzen vergelijkt op jaarbasis dan vertoont het gemiddelde voor een woonhuis in Vlaanderen nog steeds een toename met 2%. Specialisten spreken dan ook eerder van een dip dan van een trendbreuk.