Rijkste AB Inbev Brazilianen scoren opnieuw

Jorge Paulo Lemann
De Rijkste Braziliaan, Jorge Paulo Lemann, is meteen ook collega van de Rijkste Belg.

De Rijkste Braziliaan Jorge Paulo Lemann, mede-oprichter van het New Yorkse fonds 3G, zag zijn vermogen dit jaar met 2,2 miljard dollar stijgen. Zijn partners Marcel Telles en Carlos Sicupira zagen hun vermogen stijgen met 1,7 miljard dollar mee als gevolg van de fusie tussen Kraft Foods Group en H.J. Heinz. Deze drie Brazilianen zijn meteen ook samen met de Rijkste Belgische families sleutelaandeelhouders van Anheuser-Busch InBev NV, de biergigant die concurrent SABMiller overneemt in een deal van 110 miljard dollar. De Braziliaanse AB Inbev aandeelhouders overtroeven daarmee hun collega miljardairs. De 400 rijkste miljardairs zijn er dit jaar immers 19 miljard dollar armer op geworden, zo berekende het financieel agentschap Bloomberg. Het gaat om de eerste terugval in vermogen sinds begin 2012. Oorzaak zijn de dalende grondstofprijzen en de minder snel groeiende Chinese economie.Jorge Paulo Lemann, Marcel Herrmann Telles en Carlos Alberto Sicupira waren de Brazilianen die de brouwer AmBev in handen hadden. Na de fusie van AmBev met het Belgische Interbrew werden ze aandeelhouder van AB InBev. Nu investeren ze met hun vehikel 3G vooral in de voedings- en drankensector, zoals in de Amerikaanse hamburgerketen Burger King en in Heinz. De Rijkste Belg Alexandre van Damme zit mee in hun raad van bestuur en volgt ook hun investeringen. Het vermogen van Lemann, Telles en Sicupira bedraagt respectievelijk 28, 13 en 11 miljard dollar. Ter vergelijking, de Rijkste Belgische families van Damme, de Spoelberch en de Mevius bezitten samen om en bij 50 miljard euro.

De grootste verliezer onder de miljardairs in 2015 is de Mexicaan Carlos Slim. Hij zag zijn vermogen met liefst 20 miljard dollar terugvallen. De belangrijkste oorzaak daarvoor is het feit dat de Mexicaanse regering zijn telecom bedrijf America Movil wil openbreken en opsplitsen in verschillende kleinere eenheden. Slim is nu de vijfde rijkste mens ter wereld met 52,9 miljard euro.

Amerika’s belangrijkste investeerder Warren Buffet ging er 11,3 miljard dollar op achteruit nadat zijn bedrijf Hathaway Inc. voor het eerst sinds 2011 een negatieve return had. Met 62,7 miljard dollar is Buffet nummer drie op de lijst. Microsoft-oprichter Biull Gates blijft op nummer één staan met 84,1 miljard dollar, een positie die hij onafgebroken bekleedt sedert mei 2013. Gates verloor het voorbije jaar wel 3 miljard dollar.

De rijkste Europeaan is is de Spaanse ondernemer Amancio Ortega die eigenaar is van de ’s werelds grootste kledingdistributeur Inditex. Ortega groeide met 10 miljard dollar tot 73,2 miljard dollar goed voor de tweede plaats.

De winst van 20 procent voor Ortega kan toch nog niet tippen aan het succes van Amazon.com oprichter Jeff Bezos. Die zag zijn vermogen meer dan verdubbelen tot 59 miljard dollar. In 2014 ging Bezos er nog met 7 miljard dollar op achteruit. Nu springt de grootste online verkoper van de 16de naar de 4 plaats op de Bloomberg index.

Internet en technologie waren de beste sectoren voor de miljardairs

Volgens de index controleren de 400 rijkste mensen samen 3.900 miljard dollar, meer dan het bruto binnenlands product van elk land met uitzondering van de VS, China en Japan. Hun hoogtepunt dateert van mei dit jaar toen ze samen 4.300 miljard dollar controleerden. In augustus keerde het tij echter en verloren ze in één week tijd 182 miljard dollar.

Corruptie en technologie

49 miljonairs zagen hun vermogen zakken onder de grens van één miljard dollar. Onder hen de Chinese telecom ondernemer Wang Jing die persoonlijk 500 miljoen dollar investeerde in de bouw van een alternatief Panama-kanaal in Nicaragua. Wang verloor zowat 86 procent van zijn vermogen.

De Braziliaanse bankier Andre Esteves, die ooit aan het hoofd stond van de grootste private Braziliaanse bank, zakte nog dieper. Nadat hij in november werd opgepakt door de politie op verdenking van corruptie verloor hij 1,5 miljard dollar aan vermogen. Na zijn aanhouding nam hij ontslag als voorzitter en CEO van Banco BTG Pactual waarop het aandeel van de bank in waarde halveerde. Het vermogen van Esteves viel terug van 4,9 naar 1,8 miljard dollar. Volgens zijn advocaten werd hij opgepakt alleen maar omdat hij rijk is. Na drie weken hechtenis werd hij onder huisarrest geplaatst. Esteves is het jongste slachtoffer van het grootste anti-corruptie onderzoek dat ooit werd gevoerd in Brazilië.

De grootste schokken werden genoteerd in China. De eerste helft van 2015 was goed voor de komst van 50 nieuwe Chinese miljardairs. Maar in juli barstte de bubbel. Slechts 19 van de 50 nieuwkomers bleven op de lijst staan. Ook de Russische miljardairs hadden het niet onder de markt. Nadat hun president Poetin binnenviel in Oekraïne zagen ze hun vermogen globaal terugvallen met 55 miljard dollar.

Technologie was de beste sector voor de miljardairs. De 44 technologie gebonden miljardairs zagen hun globaal vermogen stijgen met 81 miljard dollar. Jeff Bezos van Amazon.com ging er 31 miljard dollar op vooruit. Het vermogen van Mark Zuckerberg van Facebook groeide met 12 miljard dollar.