Rijkste Belg Alexandre Van Damme incasseert opdoffer van 5 miljard euro

(Beeld: RTBf)

In 2018 daalde de beurskoers van de biergigant AB Inbev met één derde van 93 naar 58 euro. Die koersdaling resulteert in een potentiële waardevermindering van 5,4 miljard euro voor Alexandre Van Damme, de grootste individuele aandeelhouder van AB Inbev en daarmee meteen de Rijkste Belg. Veel analisten geloven nog steeds in de toekomst van ’s werelds grootste brouwer. Maar een fundamentele ommekeer en de realisatie van nieuwe groeicijfers blijkt zeer moeilijk te zijn voor de groep met hoofdzetel in Leuven.

De omvang van AB Inbev is indrukwekkend genoeg: 180.000 werknemers, 500 bier- en drankenmerken in portefeuille en verkoopfilialen in meer dan 100 landen. Maar de negatieve punten zijn bijna even groot. AB Inbev blijft een veel te zware schuldenlast met zich meeslepen. En de groep blijft te veel afhankelijk van omzet in risicomunten. Omzetmatig zijn de belangrijkste munten de dollar (27%), de Braziliaanse real (14%), de Zuid-Afrikaanse rand (5%) en de Argentijnse peso (4%). De euro is goed voor slechts 2,6 procent. Indien die munten aan waarde winnen, kan AB Inbev sneller zijn schulden terugbetalen. (Lees verder onder de foto)



Carlos Brito

De man die de groeimotor terug moet aanzwengelen is CEO Carlos Brito. Gemakkelijk gaat dat niet. In een licht aantrekkende biermarkt in de VS verliest de groep marktaandeel. Er wordt volop gemikt op nieuwe dranken, geënt op het wijzigend consumentengedrag.

Ondertussen blijft de beurskoers dalen. De beurskapitalisatie van AB Inbev daalde van 150 naar 93 miljard euro. 5 miljard verlies daarvan komt op rekening van Alexandre Van Damme. Evenveel verlies komt terecht bij de nazaten van Werner de Spoelberch. De drie grote Belgische aandeelhoudersfamilies, Van Damme, de Spoelberch en de Mévius, zien hun globaal belang in AB Inbev terugvallen van 42 naar 26 miljard euro. In onze waardering brengt dat niet onmiddellijk verandering. Onze cijfers zijn gebaseerd op de patrimoniumholdings van de families, voornamelijk in Luxemburg. En het moet ook gezegd, een aantal familiale aandeelhouders hebben fors AB Inbev aandelen bijgekocht, wel bij steeds dalende koersen. Voor de families zijn hun aandelen hun basisfonds. De dividenden die ze incasseren gebruiken ze als werkkapitaal.