Rijkste Belg Alexandre Van Damme bijt in het zand

FortisAB-Inbev grootaandeelhouder Alexandre Van Damme ziet 150 miljoen euro, voorlopig, uit zijn zicht verdwijnen. Van zijn bankrekening is het geld alvast al verdwenen. Die 150 miljoen is immers een stuk van de waardevermindering die Van Damme incasseerde op de val van Fortis in 2008. Volgens Van Damme had Fortis de aandeelhouders slecht geïnformeerd bij de kapitaalsverhoging in de herfst van 2007. Maar daar volgt de rechter niet in. Fortis heeft de aandeelhouders wel degelijk ‘correct en volledig’ op de hoogte gebracht van de risico’s, zo klinkt het. Van Damme kan nog in beroep gaan tegen het vonnis.



In oktober 2007 was Fortis, inclusief zijn boegbeeld Maurice Lippens, vragende partij voor veel vers geld, middelen die nodig waren om de overname van de Nederlandse bank ABN-Amro te financieren. Lippens sprak zijn netwerk aan en Alexandre Van Damme ging in op de vraag. Nog in dezelfde maand oktober 2007 richtte de Luxemburgse holding Patrinvest van Alexandre Van Damme de Belgische dochter Patripart op. Die investeerde 209 miljoen euro in de kapitaalverhoging van Fortis.

Maar de financiële crisis sloeg hard en snel toe. Nog geen jaar later, in september 2008, was het verhaal van Fortis voorbij. In zijn tweede boekjaar incasseerde Patripart een verlies van 205 miljoen euro waarvan 187 miljoen waardeverminderingen op de Fortis-participatie. Op dat moment was Fortis al roemloos ten onder gegaan en via politieke tussenkomsten verkaveld tussen België, Nederland en Frankrijk. Patripart werd recht gehouden door 150 miljoen verse middelen die werden aangebracht via interne lenigen. Vorig jaar kwam ook daar een einde aan. Patripart werd terug opgeslorpt door haar Luxemburgse moeder Patrinvest.

In België werd Ageas de opvolger van de verzekeringspoot van Fortis. Het was dan ook Agaes dat door Van Damme mee voor de rechtbank werd gedaagd in september 2012. Volgens Van Damme werd hij opzettelijk slecht geïnformeerd over de kapitaalverhoging in 2007. De rechtbank volgde daar dus niet in. Dat vonnis kan ook gevolgen hebben voor om en bij 1.400 kleine investeerders die zich eveneens tegen Fortis keerden. Advocaat Laurent Arnauts, de vertegenwoordiger van die kleine aandeelhouders, was er snel bij met zijn interpretatie. Die wil dat het vonnis gerelativeerd moet worden. De communicatie van Fortis wordt door de rechtbank niet misleidend geacht voor een ervaren financiële holding zoals die van Vandamme, maar kan wel misleidend zijn voor het grote publiek. Voorts wijst hij op het nog steeds lopende strafrechtelijk onderzoek dat breder gaat en duizenden pagina’s informatie telt, zo klinkt het. Daarom besluit de advocaat dat het vonnis volgens hem geen precedent vormt.