Rijkste Belgen Sioen en Colruyt gaan mosselen kweken

MosselenDe familie Sioen, specialist in technisch textiel, en de familie Colruyt, distributeur met een voorliefde voor ecologische duurzaamheid, stappen in een proefproject om mosselen te kweken in de windmolenparken in de Noordzee. In de herfst moet het project opstarten waarna moet blijken of de kweek technisch en economisch haalbaar is. Dat gebeurt in synergie met de beheerders van de windmolenparken. De technici die de windmolens onderhouden, worden ook ingezet bij de mosselkweek. Grootste uitdaging is het geweld van de Noordzee. Nog nooit werd een mosselkweek opgezet zo ver in zee, op 30 tot 50 kilometer van de kust.



Het project wordt aangekondigd in de krant de Tijd. Onder meer de UGent, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), de windparkuitbaters Belwind en C-Power, de retailgroep Colruyt, de textielspecialist Sioen en de visserijondernemer Willy Versluys zijn betrokken partij. Eind dit jaar moeten de eerste kabels geplaatst zijn tussen boeien om hangcultuurmosselen te kweken in de windmolenparken. Dichter bij land, op een nog niet nader bepaalde locatie, is een project gepland om zeewier, mosselen, platte oesters en sint-jacobsschelpen te kweken. Daarvoor gaat de textielspecialist Sioen het doek leveren waarop de wieren zich kunnen vasthechten. Sioen kwam eerder al met die technologie in het nieuws. Het zeewier kan dienen als voeding in bijvoorbeeld sushi, kaas en brood, of in de medische wereld voor geneeskundige kompressen.

In september of oktober dienen de betrokken partners een projectaanvraag in om financiering te krijgen bij de Vlaamse overheid en het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij. Bedoeling is ook dat de privépartners met een deel van het geld over de brug komen. Hoeveel het proefproject zal kosten, is nog niet duidelijk.