Roland Duchâtelet sponsort Wikipedia

(Beeld: VRT De Markt)

De ondernemer en miljardair Roland Duchâtelet is een belangrijke sponsor van Wikipedia, de internetencyclopedie die wereldwijd door een groot aantal auteurs op vrijwillige basis wordt geschreven. Wikipedia wordt gepubliceerd onder een vrije licentie, zodat de inhoud elders opnieuw te gebruiken is. De website is eigendom van de Wikimedia Foundation, een in de Verenigde Staten gevestigde organisatie zonder winstoogmerk.



Duchâtelet zei een en ander in het Eén programma ‘De Markt’. Gespreksonderwerp was de hervorming van het erfenisrecht. “Ik heb altijd tegen mijn kinderen gezegd, je moet niet rekenen op mij, je moet zelf uw toekomst maken. Uiteraard zullen ze wel iets krijgen. Maar ondertussen steun ik ook goede doelen zoals Wikipedia en mensen die strijden tegen corruptie. Maar goed, er zal wel iets overblijven voor hen ook.” aldus de ondernemer en miljardair Duchâtelet.

Hij relativeerde ook de vermogensopbouw in België. “Weet u hoeveel de 500 grootste vermogens van België vertegenwoordigen?” vroeg hij retorisch. “Je zou kunnen zeggen zoals de vakbonden; we slaan dat aan. Hoeveel jaar kan je dan daarmee verder om de staat te financieren? Een goed vraag. Het antwoord is 9 maanden. Dan zijn die 500 Rijkste Belgen straatarm. Dus dat is eigenlijk geen oplossing op lange termijn.”

Duchâtelet: “Als de vraag zich stelt: wie zou mijn vermogen het best kunnen beheren, de overheid of mijn familie. Dan is er geen twijfel mogelijk, mijn familie.”

Ook de politiek krijgt een veeg uit de pan van de ondernemer die nog steeds voorzitter is van de politieke beweging Vivant. “De overheid kan niet goed omgaan met geld. Als je ziet dat die politicus uit Antwerpen die daar bij De Lijn gewerkt heeft, zegt dat 500.000 euro voor een feestje niet veel geld was, en dat hij 350 miljoen beheerde, tja. Ik denk dat de meerderheid van de werkende mensen er niet in slaagt 500.000 euro in één leven bijeen te sparen. Er is een soort normvervaging in de politiek eigenlijk over wat ze doen met geld. Ik verwijs ook naar de fameuze sneltrein die Vande Lanotte liet rijden tussen Brussel en Oostende. Die kostte per jaar 1,9 miljoen euro. En Weyts (Vlaams minister, nvdr) van N-VA die vind dat er een tramlijn moet komen tussen Hasselt en Maastricht. Die tramlijn gaat 120 miljoen kosten en 20 miljoen euro per jaar verlies maken. Hoe kan je dat vandaag nog verantwoorden? Als de vraag zich stelt: wie zou mijn vermogen het best kunnen beheren, de overheid of mijn familie. Dan is er geen twijfel mogelijk, mijn familie.”