De Ronde van (Oost)Vlaanderen gaat vooral (niet) over geld

RondeJe moet het Wouter Vandenhaute toegeven, geen leper vos dan de oprichter van Woestijnvis. Hij verkoopt de start van de Ronde voor dubbel zoveel geld weg van Brugge naar Antwerpen. Hij laat West-Vlaanderen volledig links liggen maar tegelijkertijd zet hij de muur van Geraardsbergen terug in het parcours. Al is het op een onbelangrijke plaats. Leve de centen… en de koers.



400.000 euro legt Antwerpen op tafel om burgemeester Bart De Wever op 2 april 2017 het startschot te laten geven van Vlaanderens grootste koers, de Ronde van Vlaanderen, eigendom van de NV Flanders Classics van Wouter Vandenhaute en Erik Watté. Dat is dubbel zoveel als Brugge de voorbije vijf jaar betaalde. Maar het is vooral geen verhaal over geld, zo klinkt het unisono. Wij wilden ook 400.000 betalen zegt de Brugse SP.a burgemeester Landuyt, maar Vandenhaute koos voor Antwerpen. Er was maar één contact en de zaak was rond, zegt zijn N-VA collega De Wever, er was geen opbod. Een rit in de Ronde van Frankrijk starten, kost 360.000 euro, zegt Vandenhaute, dus dit is een marktconforme prijs.

Helemaal niet, reageert een ontstemde Rik Van Walleghem, directeur van het Centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. De Ronde van Frankrijk heeft een uitstraling die 10 tot 15 keer internationaler is dan de Ronde van Vlaanderen. Dat Vandenhaute de provincie West-Vlaanderen buiten een kleine 2 kilometer helemaal niet aandoet, zal het evenement aan populariteit doen verliezen. Nog volgens Van Walleghem komt de muur van Geraardsbergen veel te vroeg in het parcours, op 95 kilometer van de finish, te vroeg om scheidsrechter te zijn. Geraardsbergen betaalt wel 50.000 euro om de muur daar te krijgen.