Sindika Dokolo, echtgenoot van Isabel Dos Santos en kunstverzamelaar met roots in Brussel

Isabel Dos Santos met haar echtgenoot Sindika Dokolo

Mooi, intelligent, verleidelijk.” zo omschrijven buitenstaanders de 47-jarige Isabel Dos Santos. Forbes noemt haar de rijkste vrouw van Afrika. Maar Isabel is ook gevaarlijk. Haar vader Jose Edouardo Dos Santos was van 1979 tot 2017 alleenheerser van Angola. De tweede belangrijkste olie uitvoerder van Afrika. In 1997 huwde Isabel met Sindika Dokolo. Een Congolees wiens vader de eerste Congolese bank opstartte onder het Mobutu-regime. Het huwelijksfeest kostte 4 miljoen dollar. Dokolo is de grootste private verzamelaar van Afrikaanse kunst. Met belangrijke connecties in Brussel. Maar het echtpaar ligt onder vuur. Isabel bouwde een belangrijke participatie op in Galp, het grootste Portugese energieconcern. Kwestie om vanuit Angola nog even koloniale wraak te nemen. Ze verkocht die participatie voor 11 miljoen euro aan haar echtgenoot Dokolo. In werkelijkheid waren die aandelen echter 750 miljoen euro waard. Portugal heeft nu de bankrekeningen van het echtpaar Dos Santos – Dokolo bevroren.

Sindika Dokolo groeide als kind op in Brussel. Later verhuisde zijn familie naar Parijs. De vader van Dokolo, gehuwd met een Noorse vrouw, was de eerste private bankier van Congo. Zijn moeder is nog steeds in Kinshasa consul voor Noorwegen. Maar de Congolese, later Zaïrese dictator Mobutu vrat stelselmatig het vermogen van de familie Dokolo weg. Dat zette Sindika er toe aan uit te wijken naar het buurland Angola. Maar met de nodige relaties. Hij ontmoette er Isabel Dos Santos, de oudste dochter van de Angolese alleenheerser Jose Edourdo Dos Santos. Hun relatie werd bezegeld met een huwelijk en vier kinderen. (Lees verder onder de foto)



Sindika Dokolo

Sindika Dokolo is de grootste privé collectioneur van Afrikaanse kunst. Hij haat de term “tribale kunst” wanneer om het onder meer Afrikaanse maskers gaat. Voor Dokolo is het “traditionele kunst”. De man rekent ook af met het koloniaal Europees verleden. Massaal veel Afrikaanse kunst werd tijdens de koloniale regimes overgebracht, lees: geroofd, naar Europa en is nu nog steeds in private handen. Vorig jaar zette Dokolo in het Brusselse Bozar de expositie “IncarNations” op. Het toonde een belangrijk deel van zijn persoonlijke collectie. In Congo werd Dokolo ook politiek actief, als tegenstander van de vroegere president Kabilla. Operationeel is hij onder meer meerderheidsaandeelhouder van de Zwitserse juwelier de Grisogono.

Ondertussen bouwde zijn echtgenote haar eigen imperium uit. Gestart met gewoon eerst een eigen nachtclub, de Miami Beach Club op een eiland voor de kust van Luanda, is ze al snel actief in de diamanthandel, de tweede belangrijkste activiteit van het Afrikaanse land. Van daaruit stapt ze in de telecom sector met haar eigen holding Unitel die ze verankert in Nederland. Dat wordt ook haar juridische uitvalsbasis. Operationeel heeft ze adressen in Londen, Dubai en Lissabon.

In september 2017 keert het tij voor Isabel Dos Santos. Haar vader wordt dan opgevolgd door Joao Lourenço. Die lanceert meteen een groot corruptie onderzoek naar zijn voorganger. De broer van Isabel, Jose Filomeno, belandt in Angola achter de tralies. Isabel is voorzichtiger en blijft in Londen. Toch krijgt ook haar imago serieuze klappen te incasseren. Uit allerlei onderzoek blijkt dat ze op alle mogelijke manieren geld heeft weggesluisd uit Angola naar haar persoonlijke rekeningen. Angola eist een schadevergoeding van 1,1 miljard dollar van Dos Santos. Enkele weken terug werd haar naam geschrapt van de gastenlijst van het World Economic Forum in Davos. Als symbool kan dat tellen.