Spooknotulen duiken op bij Gerard Cok en Xeikon

Gerard Cok
Gerard Cok

Expert José Blanco Fernandèz, aangesteld door een rechtbank in Amsterdam, heeft grondige twijfels geuit over de manier waarop het Belgische drukpersbedrijf Xeikon in maart 2014 werd overgenomen door de investeringsgroepen Gimv en het Nederlandse Bencis. Beide partijen verkochten Xeikon amper een jaar na de overname voor het dubbele van de prijs aan het Amerikaanse Flint. En dat tot grote ontzetting van de minderheidsaandeelhouders van Xeikon. De expert ontdekte nu dat er verschillende notulen zijn opgemaakt van diverse vergaderingen. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar Gerard Cok. Die was zowel bestuurder bij Xeikon als bij de toenmalige controlerende aandeelhouder Punch International, nu Iep Invest. Volgens Fernandez zou Iep Invest bij de overname van Xeikon bevoordeeld zijn ten koste van andere aandeelhouders.



Volgens het onderzoeksrapport bestaan er twee soorten notulen van commissarissenvergaderingen van Xeikon: de officiële notulen, waar Fernandèz in eerste instantie de beschikking over kreeg en de officieuze notulen die de onderzoeker verkreeg nadat het gerechtshof Xeikon en andere betrokkenen had gedwongen e-mails en computerbestanden te openen. De Nederlandse krant Het Financieele Dagblad kon het rapport inkijken.

Het gaat om notulen van de vergaderingen van 13 juni, 19 juli, 30 juli en 12 augustus 2013. Het cruciale onderwerp van die vergaderingen is het overnamebod door de grote private-equityfirma Bencis op Xeikon. Dat bod is omstreden omdat betrokkenen meerdere potentieel tegenstrijdige belangen dienen. De verpersoonlijking daarvan is volgens de onderzoeker de zakenman en voormalig pornokoning Gerard Cok. Hoewel die dat tegenover de onderzoeker in alle toonaarden ontkent, is Cok volgens het enquêterapport de spil van de deal. Hij is dominant aanwezig bij Xeikon-moeder Punch, het huidige beursfonds Iep Invest. Maar Cok is ook bij Xeikon zelf de ‘sleutelfiguur’ en bij Xeikon-dochter Accentis aan de macht.

De officiële notulen laten uitschijnen dat bestuurders van Xeikon onpartijdig aan de zijlijn staan terwijl ze in werkelijkheid kiezen voor de deal

Volgens Xeikon zijn de verschillende notulen slechts ‘verduidelijkingen’ van onduidelijkheden. Maar daarvoor zijn de verschillen volgens Blanco Fernández te groot. ‘De rode draad’ is volgens hem dat de officiële notulen doen alsof bestuurders en commissarissen van Xeikon onpartijdig aan de zijlijn staan van de overnamegesprekken, zoals Xeikon dat in zijn formele communicatie naar waakhond AFM en beleggers ook uitdraagt. In werkelijkheid kozen de commissarissen volgens de onderzoeker partij voor de deal, en werkten ze daaraan mee, zoals blijkt uit de andere notulen. Op zijn laatst op 19 augustus 2013 heeft Xeikon zich volgens de onderzoeker door ondertekening van een brief van Bencis aan de overname gecommitteerd, terwijl de kleine beleggers onwetend worden gehouden.