“Square des Milliardaires” (3): in de schaduw van de NAVO

Voor buitenlandse miljonairs is de “Square des Milliardaires” een aantrekkelijke “pied-à-terre” in de Europese hoofdstad Brussel. Niet in het minst omdat de afgesloten straat huisvesting biedt aan NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Maar onze voorstelling van de buitenlandse gasten van de Square starten we bij één van minst bekende maar daarom niet minder intrigerende Belgische vertegenwoordigers in het buitenland: de Belgische ambassadeur Alexandre baron Paternotte de la Vaillée die ons direct naar Beiroet brengt.



De familie Paternotte de la Vaillée

Alexandre Paternotte

De familie Paternotte de la Vaillée bezit twee huizen in de Square des milliardaires, zelfs drie wanneer je het huis er bij neemt dat in handen is van de Libanese familie Fattal die is aangetrouwd aan de familie Paternotte de la Vaillée.

De in 2014 overleden Alexandre baron Paternotte de la Vaillée is één van de meer belangrijke Belgische diplomaten die België heeft gekend na de Tweede Wereldoorlog. Zelf zoon zijnde van een ambassadeur werd hij in 1923 geboren in het Zwitserse Bern. Zijn vader is er secretaris van de Belgische ambassade, zijn moeder is de Amerikaanse Anna Cruger. Later verhuist de familie onder meer naar Casablanca, Rome en Teheran. Tijdens de oorlog, in 1943, studeert hij af aan de rechtenfaculteit die wordt beheerd door de paters jezuïeten in de Libanese hoofdstad Beiroet.

In 1944 vervoegt hij de Belgische troepen in Groot-Brittannië. Hij maakt de bevrijding van Europa mee als soldaat. Als ambassadeur wordt hij na de oorlog onder meer gestationeerd in Washington, Ottawa, Parijs, Brazilië, Beiroet, terug Parijs en tenslotte het Vaticaan.

Jacky Bouvier

Paternotte ontmoet in zijn carrière belangrijke wereldleiders zoals generaal Eisenhower, paus Johannes-Paulus II, koning Leopold III, koning Hoessein van Jordanië, Valéry Giscard dEstaing’ en Jacky Bouvier. Die laatste zal hij leren waterskiën voor ze trouwt met de latere Amerikaanse president en Jacky Kennedy wordt.

Paternotte de la Vaille was een overtuigd katholiek. Na zijn dood in2014 werd hij begraven in het Vaticaan. Er was ook een herdenkingsmis in Beiroet. Niet onbelangrijk. Paternotte studeerde in Beiroet en was er later ook Belgisch ambassadeur. Hij onderhield nauwe banden met de christen falangisten in Libannon. Zijn dochter Maxime Aline zal later in het huwelijk treden met de Libanees Khalil Fattal, voorzitter van de Fattal Group en één van de belangrijkste Libanese zakenfamilies.

De familie Fattal

Khalil Fattal is gehuwd met Maxime Aline Paternotte de la Vaillée, dochter van wijlen Belgische ambassadeur Alexandre Paternotte de la Vaillée. In 1897 start Khalil Fares Fattal de handelsvennootschap Khalil Fattal &Fils. Het bedrijf wordt een belangrijke invoerder van goederen, onder meer uit Frankrijk. In 1951 zet de groep in de zakenwijk van Beiroet een groot nieuw hoofdkwartier neer. Maar wanneer de burgeroorlog uitbreekt, gaat het gebouw volledig in vlammen op. De christelijke familie Fatall overleeft de burgeroorlog echter en het bedrijf wordt heropgebouwd. Khalil Fattal is momenteel als telg van de vierde generatie voorzitter van de groep die 2.500 werknemers telt.

Onno Ruding

Misschien klinkt de naam nog bekend. De 78-jarige gewezen bankier Onno Ruding werd in Nederland het bekendst als minister van Financiën voor de christen-democraten van het CDA. Hij vervulde die functie van 1982 tot 1989, in de kabinetten Lubbers I en Lubbers II. Ruding, zoon van een chirurg, studeerde economie in Rotterdam. Jaargenoten waren onder meer de latere ministers Neelie Kroes, Ruud Lubbers en Jan Pronk. In 1971 ging hij werken voor de AMRO Bank. Van 1977 tot en met 1980 was hij executive director van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in Washington. Na zijn politieke carrière werd hij topman bij de Citibank. Zijn woning in de Square des Milliardaires staat nu (discreet) te koop

Familie Jagermann

Veel minder discreet gaat het er aan toe met de verkoop van het huis van de familie Jagermann. Het is voor het eerst dat een huis in de Square openbaar geveild wordt. Inzetprijs: 2,5 miljoen euro. Die prijs kan oplopen tot 4 miljoen. Daarbij komen nog 1 miljoen renovatiewerken. De verkoop is dringend, zo dringend dat zoon Jagerman het pand zelfs aanprijst in kranten en op TV. Zo zijn op de tweede benedenverdieping van het huis een spa met stoombad, solarium, jacuzzi, bar en zwembad te vinden. “Hier zijn in het verleden veel wilde feestjes georganiseerd. Soms waren we zelfs met meer dan 600. Maar de buren die hebben nooit overlast gehad: de isolatie is hier perfect. Oorspronkelijk was het de thuis van een ambassadeur, daarom hebben we overal kogelvrij glas”, vertelt Arthur Jagermann, zoon van de Russisch-Joodse eigenaar Chaïm Jagermann. “Het pand staat al sinds 2003 te koop. Toen nog aan 12 miljoen euro, maar dat zullen we er nu niet meer voor krijgen. We krijgen een drietal kandidaat-kopers per week over de vloer, maar toch is het huis niet makkelijk te verkopen. Niet zomaar iedereen kan zich dit veroorloven.”

Morgen: Jens Stoltenberg, Paloma Picasso, de broers Vendovi en Roland Agambire