Suske & Wiske en de speculatieve speculoos

Lotus suske & wiskeDe speculoosproducent Lotus, in handen van de familie Boone, lanceert een productlijn speculoos die is verankerd in de stripfiguren van Suske & Wiske. Naast de twee titelfiguren zijn er koekjes met Lambik, Jerom, Sidonia en professor Barabas. Met de stripfiguurtjes mikt Lotus op 4 generaties Vlamingen voor wie Suske & Wiske zijn uitgegroeid tot culturele iconen. Maar het zijn in eerste instantie schoolgaande kinderen die de doelgroep vormen van de nieuwe Lotus-lijn.

Suske & Wiske is het levenswerk van Willy Vandersteen, de Antwerpse tekenaar die overleed in 1990. Zijn nalatenschap wordt beheerd door zijn drie dochters waarbij zijn oudste dochter Helena, nu 76 jaar, de hoofddrol speelt. Zij ziet er nauwlettend op toe dat de integriteit van het werk van haar vader wordt gerespecteerd. Zo moet onder meer het karakter van elke figuur worden gerespecteerd in bijvoorbeeld de musicals die worden gemaakt rond de serie. Bij de productie van speculoos zal dit minder belangrijk zijn geweest. De familie Vandersteen is alvast vandaag op bezoek geweest in de Lotus bakkerij.



De erven Vandersteen hebben hun nalatenschap verankerd in een viertal vennootschappen waarvan er twee genoemd zijn naar het eerste Suske & Wiske album “Het eiland Amoras” dat 71 jaar terug verscheen. De immateriële waarde van de Vandersteen nalatenschap kan geschat worden op 2 miljoen euro. Jaarlijks worden om en bij 1,3 miljoen Suske & Wiske strips verkocht.