Topbaan bij De Rijkste Belgen

Man Holding Pills and Glass of Water on Silver TrayHet zijn doorgaans gefortuneerde families of staatsmannen die een butler in huis nemen. Een butler is het visitekaartje van het huis, hij of zij organiseert alle praktische zaken waarvoor de man noch de vrouw des huizes tijd heeft. Is dit werk een privilege en wordt de butler als gelijke beschouwd of is hij/zij slechts een veredelde slaaf?



“Hiërarchie is er steeds, dat moet men niet ontkennen”, zegt oprichter van de School for Butlers and Hospitality, Vincent Vermeulen. “Butlers worden niet als gelijken beschouwd, maar ook zeker niet als slaven. De ouderwetse butler die achter zijn meesters loopt met een zilveren schaal, is voorbij. Als butler maak je deel uit van een gezin, je maakt geboortes, sterftes, scheidingen… mee. Butlers zijn vaak de rechterhand van de heer of vrouw des huizes, zonder ons zou het huishouden vaak in duigen vallen. Een butler geeft leiding aan het huishoudelijk personeel, treedt op als persoonlijk assistent van de leden van de familie en neemt uitvoerende taken op zich.”

De taken zijn zeer divers en kunnen variëren naargelang de familie waarvoor men werkt, van het tijdig ophalen van de kinderen, over het reserveren van een privévliegtuig tot het bereiden van maaltijden. “Het is een job met veel verantwoordelijkheden en veel tijd voor een privéleven blijft er dan ook niet over”, aldus Vermeulen.

Zelfopoffering versus levenservaring

Butler worden is een beslissing die men niet licht moet nemen. Men moet namelijk 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar zijn. Een keuze die je hele leven kan veranderen, maar een job die je naar alle hoeken van de wereld kan brengen. “Nieuwe rijken uit de Arabische wereld, China en Rusland zijn dol op butlers die opgeleid zijn naar het Engelse model”, vertelt de directeur van de School for Butlers. “Het is een zware opoffering, maar je verdient het niet alleen in geld terug maar ook in levenservaring.”

Vincent Vermeulen: ‘Butler zijn is een zware opoffering, maar je verdient het niet alleen in geld terug maar ook in levenservaring’

Hoeveel verdient een butler?

Zo kan een butler tussen de 50.000 à 120.000 euro per jaar verdienen, naargelang zijn ervaring. Vaak hebben de allerrijksten onder ons niet één verblijf, maar meerdere en meestal verspreid over alle hoeken van de wereld. Het is aan de butler om ervoor te zorgen dat alles in orde is in elk verblijf vooraleer de gastheer aankomt. Het wordt beter betaald dan een standaardhorecajob, maar is het te duur voor de werkgever? “Nee, integendeel, het brengt hen geld op”, aldus Vermeulen, “want stel je voor dat meneer zelf zijn kleren en eten moet organiseren, zijn kinderen moet gaan halen en noem maar op. Op het niveau van onze klanten is dat niet meer denkbaar. Een nettobedrag van 3.000, 5.000 of 6.000 euro per maand is voor deze gezinnen slechts een kleine bijdrage om zich professioneel te laten omringen en om hun huishoudens professioneel te runnen.”

Uitstraling

Om het veeleisende beroep van butler te kunnen uitoefenen, is een ver doorgedreven opleiding voorzien. De cursus duurt vier weken en kost 6.980 euro. Vermeulen: “Per sessie krijgen we 50 à 60 aanvragen binnen. De helft daarvan zijn nieuwsgierige mensen, de rest wordt gescreend.” Uiteindelijk worden er slechts 10 kandidaten per sessie toegelaten. Op basis van welke criteria worden ze uitgekozen? “De houding en uitstraling zijn belangrijk. Als je naar een interview komt in gescheurde jeans en sportschoenen, dan stellen we ons toch al een paar vragen. Ervaring, leeftijd, taal, geslacht… dat is allemaal minder belangrijk.” Veertig procent van de kandidaten zijn vrouwen. Er kan moeilijk een profiel geplakt worden op de gemiddelde student. “De motivatie en de persoonlijkheid zijn vooral belangrijk. Mensen met oog voor detail, mensen die er echt voor willen gaan. Die zoeken we”, besluit Vermeulen.

Butlerschool opent filiaal in Londen

De School for Butlersand Hospitality opent een Londens filiaal. Groot-Brittannië wordt beschouwd als de bakermat voor butlers. Toch is er interesse in de Belgische knowhow omdat de talenkennis en flexibiliteit van de Belgen over het Kanaal geldt als een ware troef. De Belgische Butlerschool waagt het er dus op de Britse markt in te palmen. De school werd opgericht in 2013 en heeft al meer dan 40 butlers opgeleid voor zowel Belgische als buitenlandse families. De school heeft ook afspraken met luxeautomerken en -yachts en vijfsterrenhotels.

www.schoolforbutlers.com

Caroline Du Four