Topchef Christophe Hardiquest is miljonair en stopt met Bon Bon (maar niet met werken)

Christophe Hardiquest (Foto: Belga Image)

De 46-jarige Belgische topchef Christophe Hardiquest sluit op 30 juni de deuren van zijn restaurant Bon Bon in Sint-Pieters-Woluwe. Tijdens zijn 20-jarige werk in Bon Bon verzamelde hij twee Michelin sterren en haalde hij 19,5 op 20 in de gids van Gault&Millau. Maar het harde werken van Hardiquest leverde ook financieel wat op. Gestart met 2.500 euro op zijn bankrekening kan hij zich nu 20 jaar later miljonair noemen, een bedrag dat opgebouwd is in de vennootschappen Bypastel, Bon Bon! en Les Petits Hardis. Toch keert Hardiquest de gastronomie de rug niet toe. “Het businessmodel van morgen zal kleine entiteiten zijn” zegt de topchef die zichzelf bedrijfsmatig wil heruitvinden.

Ik heb geen financieel of gezondheidsprobleem, ik heb alleen vrijheid nodig, om mijn geest te bevrijden. Mijn restaurant was een beetje een obstakel voor mijn ontwikkeling geworden.”, geeft hij toe, terwijl hij vraagtekens zet bij de “starification” van chef-koks. “Het is een verantwoordelijkheid om een 19,5/20 in Gault&Millau en twee Michelinsterren te hebben. Het feit dat ik in mijn keuken moet blijven, staat me niet toe om vooruit te komen, zoals ik zou willen, in mijn projecten” zegt hij. Sinds het begin van de coronaviruspandemie is de chef begonnen met nadenken, in de overtuiging dat de gastronomie en het restaurant van morgen veranderingen in consumptiepatronen moeten stimuleren. “Ik bevestig dat bedrijfsmodellen zullen veranderen en ik wil een van de eersten zijn om dat te laten zien. Ik wil dezelfde lijn doortrekken als vandaag, maar dan anders, maar vooral ambachtsman blijven. Ik zal altijd met één been in Brussel staan, maar dan op een andere manier; we gaan onze speeltuin verbreden, het wordt iets meer dan de hoofdstad. Het is een beetje te vroeg om er vandaag over te praten, we onderhandelen over projecten. Ik ga eerst voor de lol koken. Ik wil dat in kleine entiteiten kunnen doen, dat is zeker, het bedrijfsmodel van morgen zal kleine entiteiten zijn.”