Een jeugd zonder haar vader te zien, haar moeder die overlijdt aan kanker, een echtgenoot die haar bedriegt, een postnatale depressie, een vechtscheiding en als triest eindpunt een mislukte moordpoging op haar dochters. Het leven van Mireille Gram, dochter van de bijwijlen omstreden miljonair Tony Gram, is weinig benijdenswaardig. Op haar proces voor de correctionele rechtbank eist de openbare aanklager 14 jaar gevangenisstraf voor de vrouw die hij beschuldigt van het “rijkeluissysndroom”. Wat dat ook mag betekenen.
Het proces van Mireille Gram vult dezer dagen hele krantenpagina’s. Op dat proces blijkt dat de 51-jarige Mireille Gram haar speurders vertelt hoe eenzaam ze zich voelde tijdens haar jeugd, omdat haar ouders vaak afwezig zijn door hun werk. Wanneer ze 21 jaar oud is, wordt bij haar moeder een agressieve vorm kanker vastgesteld. Mireille stopt met werken om haar te verzorgen, maar zes maanden na de diagnose sterft de moeder. Een verlies dat Gram naar eigen zeggen nooit heeft kunnen verwerken.
In 1989 treedt Gram in het huwelijk met havenarbeider Danny G. Een huwelijk dat eindigt in bedrog en dat haar echtgenoot de bijnaam ‘Danny de Facteur’ oplevert. De geboorte van haar tweeling dochters in december 2000 mondt uit in een postnatale depressie en erger. In 2005 onderneemt Mireille Gram een eerste zelfmoordpoging. Het huwelijk van Mireille Gram en Danny G. eindigt definitief in 2014 wanneer de vrouw ontdekt heeft dat G. een relatie heeft met haar beste vriendin. Er volgt een vechtscheiding over geld en het hoederecht over de kinderen. Die laatste kiezen voor hun moeder. Maar die kan het leven niet meer aan. In september 2015 wil ze uit het leven stappen en haar kinderen daarin meenemen. Die moordpoging mislukt.
Mireille Gram had vijf afscheidsbrieven geschreven en twee messen klaargelegd. Ze liet haar wekker om 2 uur aflopen, opdat de meisjes vast zouden slapen. In hun slaapkamer sneed ze een van de meisjes de keel over. Haar geschreeuw wekte haar zus. De tweeling moet hun eigen moeder neerslaan om haar tegen te houden.
Op het proces pleit de advocaat van Gram verzachtende omstandigheden, verwijzend naar haar verleden. De openbare aanklager is echter keihard. Uit het psychiatrisch onderzoek is gebleken dat de vrouw vooral met zichzelf bezig was en geen verantwoordelijkheidszin had. “Ze pleegde de feiten uit puur egoïsme, verblind door haar rijkdom die haar wereldvreemd heeft gemaakt. Als ze al een probleem heeft, dan is het wel het rijkeluissyndroom.”, zegt procureur Mario Wyns, die veertien jaar cel eiste en haar de ouderlijke macht wil afnemen. Vonnis op 3 oktober.