Uplace: hoog oplaaiende emoties

UplaceDe Vlaamse Regering heeft het ruimtelijke plan goedgekeurd met betrekking tot de inplanting van Uplace in Machelen, een project van Bart Verhaeghe. Het gaat om een definitieve principiële vastlegging, waarover de regering in februari al een voorlopige beslissing had genomen. Het geheel moet nu opnieuw naar de Raad van State. Minister-president Geert Bourgeois verwacht dat er opnieuw protest zal komen tegen het project. De emoties laaien nu in elk geval al opnieuw hoog op.



Op Radio 1 stelde Geert Bourgeois dat het in dit dossier vooral gaat over rechtszekerheid. “Vergeet niet dat dit een dossier is dat al acht jaar aansleept”. Hij zegt zelf niet voor of tegen Uplace te zijn, maar wijst erop dat er indertijd een project is uitgeschreven voor de site, en dat Uplace daar als beste uitkwam. Hij vindt ook dat de positieve aspecten te weinig aan bod komen. Zo zou Uplace 3.000 jobs voor laaggeschoolden creëren.

Voor N-VA is Uplace een soort symbooldossier geworden waarmee de partij haar liberale spierballen wil laten rollen. Vreemd genoeg krijgt ze daarbij de steun van CD&V kamerlid Erik Van Rompuy, één van de meest kritische waarnemers voor N-VA. Op de lokale televisie Ring TV zei Van Rompuy: “Als Uplace er kan komen, gaat dat grote tewerkstellingskansen bieden. En gaat men investeren in openbaar vervoer.” Dat lokt dan weer de toorn uit van Unizo-topman Karel Van Eetvelt, fervent tegenstander van het project. Hij twitterde onmiddellijk: “Eric Van Rompuy sluit zich aan bij dommigheid beslissing Vlaamse Regering. Getuigt van groot gebrek aan visie.” Dat het dossier vreemde politieke coalities opwekt, mag blijken uit het feit dat SP.a burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde Unizo steunt. “Men gooit ruimtelijke ordening overhoop om ooit groen licht te kunnen geven aan Uplace. Dat is du jamais vu” zo zette hij op Twitter. Bonte wijst er ook op dat de komst van Uplace de stilstand op de Brusselse Ring zal betonneren.

Voor oppositiepartij Groen is de beslissing van de Vlaamse regering onbegrijpelijk. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum spreekt van een zoveelste staaltje “anti-klimaatbeleid” van de Vlaamse regering. Hij begrijpt ook niet dat de regering een project doorzet “waartegen zeer breed protest bestaat van middenstandorganisaties tot milieuverenigingen, van academici tot politici van meerderheid én oppositie. Toch betonneert de Vlaamse regering Uplace elke keer verder, tegen de wil van de samenleving in”, aldus Sanctorum. Volgens het parlementslid is het ook tekenend dat de regering volop discussieert over een klimaatakkoord en een vermindering van de CO2-uitstoot, maar intussen wel het licht op groen zet voor Uplace, “een project dat meer autoverkeer zal veroorzaken en dus meer CO2”.

Uplace zelf reageert tevreden op de beslissing. Dat doet ook de werkgeversfederatie Voka die het dossier “een hefboom voor de regio” noemt. Uplace zit in een tijdrace tegen het gelijkaardige project Neo dat normaal moet worden ingeplant op de Heyzel in Brussel. Waarnemers gaan er van uit dat twee dergelijke projecten zo dichtbij niet levensvatbaar zijn. Wie eerst operationeel is, zal daarbij de beste overlevingskansen hebben, zo klinkt het. Het winkelcentrum Docks Bruxsel in Schaarbeek zou buiten die concurrentiestrijd blijven om het mikt op een lagere doelgroep dan Uplace en Neo.