VASTGOED – Iconisch Banque Empain gebouw heropent de deuren in Brussel

Het heeft jaren op zich laten wachten, maar nu is de renovatie van de vroegere bank Empain in de Brusselse parlementaire wijk een feit. Dat die renovatie 7 jaar heeft geduurd, heeft alles te maken met het onzekere lot van de eigenaars van het gebouw. Ook op dit moment is niet echt duidelijk welke toekomst die eigenaars met het gebouw voor ogen hebben. Die eigenaars zijn de Franse vennootschap French Properties Management en de 69-jarige Victor Agha, gedomicilieerd in Qatar. Een deel van het gelijkvloers, goed voor 400 m², zal in elk geval een Delhaize huisvesten. Daarnaast omvat het gebouw drie kantooreenheden van respectievelijk 1.900, 1.700 en 1.100 m². Tegen een dure huurprijs van 225 euro per m² zijn die kantoren goed voor een jaarlijkse huuropbrengst van net iets meer dan 1 miljoen euro.



De vroegere bank Empain kijkt dominant uit op het Brusselse Vrijheidsplein, centraal in de Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw wijk, aanleunend tegen het parlement, een wijk die volop herop leeft. Het gebouw werd opgetrokken in 1878 door de Brugse architect Joseph Jean Naert met Hector de Knuyt de Vosmaer als bouwheer. De Knuyt was burgemeester van het Westvlaamse Koolskerke. In 1881 werd het gebouw eigendom van Edouard Empain die er de naar hem genoemde zakenbank zal in vestigen.

De renovatie werd opgestart in 2013. Eigenaar van het gebouw was toen de ondernemer Didier Thiry die met zijn vastgoedholding Stone Invest ook eigenaar was van onder meer de restaurants “Odette en ville”. Na een vechtscheiding moest Thiry echter grote delen van zijn vastgoedgroep afstoten. Zo ook de bank Empain die nu volgens de krant L’Echo in handen is van de vennootschap Blagir, gedomicilieerd in Malmédy. Gedelegeerd bestuurder van Blagir is de Parijsenaar Gilles de Boissieu die optreedt voor French Properties Management.

Onderstaande fotomontage toont het interieur van het gebouw voor en na de renovatie.