VASTGOED – Oostenrijkse vastgoedkoning René Benko valt

De val van René Benko is groot nieuws in Duitstalig Europa, hier op het nieuws van de Duitse openbare omroep.

De Oostenrijkse vastgoedkoning René Benko heeft met zijn Signa-holding bescherming gezocht tegen zijn schuldeisers. De aanvraag van dat gerechtelijk akkoord komt er nadat een laatste poging om op korte termijn 600 miljoen euro vers geld te vinden was mislukt. Signa is onder meer de eigenaar van de Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof, die ook de 16 Inno-winkels in België controleert. In oktober maakte Galeria bekend dat ze die Belgische vestigingen wil verkopen. Maar de crisis gaat veel breder dan de Inno-groep. De groep heeft in totaal 13 miljard euro uitstaande schuld. Signa kan het grootste vastgoed debacle zijn sinds de bankencrisis van 2008.

Het gerechtelijk akkoord van Signa maakt een abrupt einde aan het succesverhaal van de 46-jarige Oostenrijkse selfmade zakenman René Benko. Volgens het persagentschap Bloomberg kan de ondergang van Signa het grootste vastgoedfaillissement kunnen worden sinds de financiële crisis van 2008. Benko kwam in de problemen omdat hij een groot deel van zijn imperium financierde met bankleningen. Stijgende rentevoeten betekenden echter het einde van goedkoop geld. Dat resulteerde in een waardedaling van vastgoed en een liquiditeitskrapte.



Alleen al dit jaar zou Signa 1,3 miljard euro moeten terugbetalen aan kredietverstrekkers. Het concordaat van Signa kan een impact hebben op verschillende Europese banken, waaronder de Zwitserse Julius Baer en de Oostenrijkse Raiffeisen. Beide banken weigerden momenteel commentaar te geven maar benadrukken dat hun leningen aan de groep goed onderpand hadden. Julius Baer heeft uitstaande schulden van meer dan 600 miljoen Zwitserse frank aan Signa en Raiffeisen Bank International meer dan 750 miljoen. In totaal zou de bankschuld van Signa 13 miljard euro bedragen.

Signa is onder meer de meerderheidseigenaar van de grootste warenhuizen in Duitsland en omliggende landen waaronder de Duitse Galeria Kaufhof en KaDeWe, en het Zwitserse Globus. In totaal zegt Signa over activa te beschikken, waaronder luxe hotels en kantoorgebouwen, ter waarde van 27 miljard euro met nog eens 25 miljard euro aan projecten in de pijplijn.

Het debacle impacteert ook enkele van Europa’s meest vermogende families. Het gaat dan onder meer om de Franse Peugeot-familie, de familie Rausings van Tetra Pak, de logistieke magnaat Klaus-Michael Kühne, Roland Berger, oprichter van het gelijknamige internationale managementadviesbureau, Ernst Tanner, voorzitter van de Zwitserse chocoladegroep Lindt & Sprüngli, de Oostenrijkse industrieel Hans Peter Haselsteiner en de dierenvoedingmagnaat Torsten Toeller.

Signa heeft nu 90 dagen de tijd om een plan aan zijn schuldeisers voor te leggen, dat zij moeten accepteren om te voorkomen dat het bedrijf zijn eigen controle verliest.