VASTGOED – PMV pompt 3,5 miljoen euro in Combori-project van Force Blue

De imposante Combori hal van 26.000 m². (Foto: Vooruitzicht)

Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) verhoogt het kapitaal van de NV Force Blue met 3,5 miljoen euro. De instap van PMV kadert in de transformatie van de Combori-site op Linkeroever. Die site is in totaal 36.000 m² groot, en vooral bekend door de enorme fabriekshal van 27.000 m². De eigenaar Force Blue is een dochter van de vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht, in handen van Luc Van Maercke. Die is ook al eigenaar en ontwikkelaar van de aanpalende wijk Regatta, waar op termijn zesduizend mensen komen te wonen. Het is de bedoeling om van de voormalige Combori fabriek een creatieve hotspot voor bedrijven te maken.

De bakstenen hal werd in 1962 opgericht door Polydoor Mintiens. Mintiens begon met zijn bedrijf COmptoir de BOulots et RIvets in 1938 in een pand in Antwerpen-Noord als producent van bouten, moeren en vijzen voor de scheepswerven en de herstellingsbedrijven in de haven. In 1962 verhuisde Combori naar de imposante fabriekshal op Linkeroever. In 1997 kreeg de voorkant van de hal nog een facelift. Combori is intussen in handen van de Nederlandse Fabory Group die dan zelf weer deel uitmaakt van een Amerikaanse groep. Er worden intussen al lang niet meer alleen bouten en moeren gemaakt, maar allerlei gereedschappen en industriële artikelen. De Fabory Group is internationaal actief in tien Europese landen.



Vandaag is het gebouw vooral in gebruik als magazijn en vinden er recreatieve activiteiten plaats met onder meer een bowling hal. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ‘FAB181’ werd vijf jaar geleden goedgekeurd door de Antwerpse gemeenteraad en maakt de herontwikkeling van de site mogelijk tot een stedelijke werk- en woonlocatie. Vooruitzicht houdt het projectmanagement voor de site in handen en zal later ook instaan voor de commercialisatie. Als aandeelhouder gaat PMV de site mee ontwikkelen. “Het gaat om een groot en complex project met een innovatieve invulling voor een onderbenut gebied. Zeker bij de ontwikkeling en realisatie van het bedrijfsecosysteem kan PMV een meerwaarde bieden.” zo stelde Erwin Vrijens, hoofd vastgoed PMV eerder in een persbericht.

Voor de ontwikkeling van de innovatiehub wordt samengewerkt met prof. Alexander D’Hooghe, bekend als intendant voor de overkapping van de Antwerpse ring, die met zijn bureau ORG Permanent Modernity oplossingen zoekt voor complexe stedelijke vraagstukken. Het vergunningsdossier zal op het einde van dit jaar klaar zijn voor indiening. Intussen zal een communicatietraject worden uitgestippeld om zodra onze plannen af zijn, ze toe te lichten aan de buurt en om potentiële creatieve ondernemers warm te maken voor het project.