VASTGOED – Valère Duchenne en Le Richmond: “les jeux sonts faits”

Le Richmond in Godinne.

Les jeux sont faits. Einde verhaal voor Valère Duchenne, de Waalse vastgoedmakelaar die probeerde zijn kasteel Le Richmond, gelegen in de Maasvallei en daterend van 1710, te verkopen via een loterij van 10 euro per lot. Afgelopen vrijdag bereikte ons een mail van Valère. Er zijn te weinig inkomsten, de wedstrijd is niet rendabel, was de boodschap. Dus we stoppen er mee en betalen iedereen terug, aldus nog de vastgoedmakelaar. De waarheid lijkt iets harder te zijn. De Kansspelcommissie heeft Duchenne is gebreke gesteld omdat zijn wedstrijd wel degelijk juridisch onder de noemer “kansspel” valt. En een kansspel op poten zetten is het monopolie van de Nationale Loterij. Exit Valère Duchenne en Le Richmond dus.

Valère Duchenne is de eigenaar van het kasteel Le Richmond, gelegen in de Maasvallei, daterend van 1710. Het pand staat al 15 jaar te koop en is wat men in makelaarstermen noemt ‘verbrand’. Daarom zette Duchenne een alternatieve loterij op. Het werd een wedstrijd: raadt de geschatte waarde van het kasteel en win! Kostprijs per wedstrijdformulier: 10 euro. Bij 150.000 deelnemers verdient Duchenne 1,5 miljoen euro. Dat moet zowat de geambieerde prijs zijn. Het kasteel Le Richmond in de Rue Grande in Godinne bestaat uit een woongedeelte met vijf slaapkamers, een B&B met vijf slaapkamers, een eenkamerappartement en een conciërgewoning met twee kamers, ingeplant op een landgoed van 67 are. Le Richmond was ooit het buitenverblijf van voormalig premier Paul-Henri Spaak en in de woning zijn foto’s te zien van het landhuis met de jonge koning Boudewijn. De tuin en de woning zijn gerenoveerd en goed onderhouden. Toch is de tocht van Valère Duchenne moeilijk. 15 jaar terug werd het landgoed zonder succes in de markt gezet. In 2022 volgde een nieuwe poging. Enkel een Brits koppel was geïnteresseerd, maar die plannen werden afgeblazen nadat het koppel uit elkaar was gegaan.



Deze keer verzorgde Valère Duchenne zijn PR goed. Zijn verhaal haalde de Waalse, Vlaamse, Franse en Nederlandse pers. Inzet: raadt de prijs van het landgoed zoals in een gesloten enveloppe gedeponeerd door twee schatters. De eerste schatting slaat op het onroerend goed, de tweede op de exploitatiewaarde van het gastenverblijf. Die twee bedragen worden over drie maanden bekendgemaakt en opgeteld. Voor 10 euro kan je deelnemen aan de wedstrijd. Zet je de juiste waarde van het landgoed op je wedstrijdformulier dan wordt je ook de eigenaar. Wel nadat je eerst de registratie- en notariskosten hebt vereffend, om en bij 16,5% van de marktwaarde. Dus bij 1,5 miljoen euro is dat 247.500 euro. De huurinkomsten van de site liggen optimaal op 6.600 per maand.

Maar ook de overheid keek mee naar het succes van Valère. Wie hoopte om voor 10 euro kasteelheer te worden, moet zijn droom opbergen. De makelaar beweerde dat hij via de Nationale Loterij goedkeuring had gekregen voor zijn actie. De Kansspelcommissie beweerde dat de makelaar of zijn bedrijf geen vergunning hadden aangevraagd en startte een onderzoek naar de mediagenieke wedstrijd. Daaruit is nu gebleken dat het inderdaad om een kansspel gaat. Deze wedstrijd bevat alle elementen die vervat zijn in artikel 2 van de wet van 7 mei 1999. Het ging namelijk om een spel met een inzet, er is mogelijkheid op winst of verlies, en er is een toeval aan de uitslag van het spel gekoppeld”, zegt woordvoerder Stefaan Savenberg. De Kansspelcommissie stelde daarop de organisator in gebreke. Die besliste dan maar uiteindelijk de actie stop te zetten. Valère Duchenne moet nu weer op zoek naar een alternatieve piste. Maar wel met dit verschil, iedereen weet nu wel van het bestaan van ‘Le Richmond’.