Vlaams-Belgische overheid gaat in zee met Frans-Libanese miljonair Pascale Younes

Pascale Younes, derde van links, hier in het gezelschap van prins Albert II van Monaco en de Nederlandse koning Willem-Alexander.

De Vlaamse en de federale overheid sluiten zich aan bij het bod dat de groep Monaco Resources Group uitbrengt op de Europese havengroep Euroports. Die laatste is een cruciale speler in de Belgische havens. De helft van zijn terminals ligt in ons land met het zwaartepunt in Antwerpen. Monaco Resources is in handen van de 46-jarige Pascale Younes. Die heeft de Franse nationaliteit met Libanese wortels. Haar bedrijf is momenteel vooral actief in de metaalhandel in Afrika. Younes slaagde er vorig jaar in belangrijke delen binnen te halen van de Afrikaanse havengroep Necotrans.

Het Australische fonds Babcock & Brown Infrastructure, aandeelhouder van Euroports, is al langer op zoek naar een overnemer voor haar Europese havenactiviteiten. De groep werd in België actief via de overname van de Antwerpse familiale havenbedrijven Westerlund en Manuport, respectievelijk het grootste Europese overslagbedrijf in houtproducten en een belangrijke operator van bulkterminals. Het fonds had daarvoor ook al de binnenvaartcontainerterminal WCT in Meerhout gekocht.



De overnameprijs voor de Euroports-aandelen zou volgens de Tijd schommelen tussen 200 en 250 miljoen euro. Monaco Resources zou daarvan meer dan de helft op tafel leggen, de federale invetseringsmaatschappij FPIM en de Vlaamse PMV de rest. Euroports is zwaar met schulden beladen. Dat brengt de volledige operatie op een overnamewaarde inclusief schulden van 700 tot 800 miljoen euro.

Monaco Resources is in handen van het Cypriotische Cycorp First Investment. Dat is dan weer onder controle van Pascale Younes. Haar belangrijkste dochter, Metalcorp Group, verlegde vorig jaar haar hoofdzetel van Amsterdam naar Luxemburg. De hele groep staat voor een omzet van 650 miljoen euro en een winst van 44 miljoen euro. Ook vorig jaar slaagde Younes er in de havenactiviteiten van de groep Necotrans over te nemen in Mali, Niger, Gabon, Algerije, Burkina Fasso en Ivoorkust. Ze moest daarbij optornen tegen onder meer Vincent Bolloré, eigenaar van de gelijknamige multinational en goede vriend van de Franse vroegere president Sarkozy.