VOETBALGELD – KV Kortrijk gaat van de ene buitenlandse investeerder naar de andere

Vincent Tan (Foto: Belga Images)

De Amerikaanse vastgoedondernemer Matthew Kaminski koopt de eersteklasser KV Kortrijk voor 15 miljoen euro van de Maleisiër Vincent Tan. Maciek Kaminski, zoals hij echt heet, is een Amerikaan met Poolse roots die fortuin maakte in commercieel vastgoed vanuit de staat Minnesota. De zestiger Kaminski runt KAM Sports samen met zijn zoon Michael. Toch passeert de overname door de Amerikanen niet zonder kritiek. Twee maanden terug namen voorzitter Ronny Verhelst, algemeen manager Matthias Leterme en trainer Bernd Storck ontslag bij de West-Vlaamse club. Naar verluidt omdat ze de komst van de onervaren Kaminski niet zagen zitten. Voetbal is in de VS als financiële investering momenteel erg in trek. Kaminski heeft net als Vincent Tan enkel financiële ambities met Kortrijk, geen sportieve ambities, zo klinkt het.

Kaminski legt met KAM Sports 15 miljoen euro op tafel. Het definitieve overnamebedrag kan oplopen tot 17 miljoen euro. In de deal zou ook het geplande trainingscentrum van de club zitten, gefinancierd door het stadsbestuur met borgstellingen door Tan. Die zou Kaminski overnemen. Tan kocht Kortrijk in 2015 voor 5 miljoen euro, gevolgd door verschillende leningen aan de club. KV Kortrijk is de tweede club in korte tijd die Kaminski overneemt. Hij kocht vorig jaar de Griekse eersteklasser Panaitolikos. Met Kortrijk wordt hij eigenaar van een club die licht financieel verlies lijdt.



Vincent Tan toonde weinig interesse in de club. De Premier League-clubs Burnley en Bournemouth waren eveneens geïnteresseerd in Kortrijk. Maar er kwam geen financieel akkoord met Tan. Burnley was blijkbaar enkel bereid de gevraagde prijs van 15 miljoen euro te betalen in drie voorwaardelijke jaarlijkse schijven van telkens 5 miljoen euro. Kaminski legde meteen 15 miljoen op tafel. België blijft een aantrekkelijk investeringsobject wanneer het om voetbal gaat met verlaagde loonlasten en soepeler toegang voor voetballers van buiten de EU. KV Kortrijk wordt de zesde van 26 profclubs met Amerikanen aan boord. RWDM, KV Oostende en Standard zijn volledig in Amerikaanse handen, Club Brugge en Beveren gedeeltelijk.