VOETBALSCHANDAAL: Maggie De Block pakt Marc Coucke in snelheid



Voor de liberale minister van Sociale Zaken Maggie De Block is het duidelijk: haar kiespubliek bestaat niet uit de harde kern van voetbalsupporters. De politica verraste dit weekend vriend en vijand door aan te kondigen dat ze versneld de sociale gunstmaatregelen van voetbalclubs wil aanpakken. Het gaat dan in eerste instantie om de vrijstelling van 80 % van de bedrijfsvoorheffing op lonen en wedden van spelers en trainers en een aantal RSZ-kortingen, geld dat bij de clubs blijft. “Ik krijg enkel negatieve signalen.” zegt De Block, onder meer verwijzend naar het feit dat Pierre François, CEO van de Pro League, blijkbaar buiten schot blijft. Voor Marc Coucke, tegelijkertijd voorzitter van de Pro League en eigenaar van Anderlecht, staat er meest op het spel. Zijn ploeg is jaarlijks goed voor een ‘winst’ van 12,9 miljoen euro op kosten van de belastingbetaler, alleen al inzake RSZ.

Voetballers die voor een Belgische club in eerste klasse spelen, verdienen gemiddeld 255.157 euro per jaar. Bij topclubs Anderlecht en Club Brugge ligt dat gemiddelde een stuk hoger, respectievelijk 600.010 euro en 450.483 euro. De spelers zelf genieten een fiscaal voordeel dat al aanzienlijk is. Maar de clubs zijn al even goed af. Voetbalclubs moeten slechts 20% van de bedrijfsvoorheffing die ze inhouden op de bezoldigingen van de sporters doorstorten aan de fiscus. De resterende 80% mogen ze houden en vrij uitgeven. Het Nieuwsblad berekende dat de eersteklasseclubs jaarlijks een fiscaal cadeautje van 57 miljoen euro korting op de bedrijfsvoorheffing krijgen, voor een stuk te herinvesteren in jeugdwerking, plus 70 miljoen euro korting op de sociale zekerheid (RSZ). De clubs die de hoogste lonen betalen, strijken de grootste voordelen op. Wie geniet het meest van die RSZ-korting? Een overzicht:

RSC Anderlecht: 12,9 miljoen euro
Standard: 8,4 miljoen euro
Club Brugge: 7,9 miljoen euro
AA Gent: 7,2 miljoen euro
KRC Genk: 7 miljoen euro
Oostende: 4,3 miljoen euro
Zulte-Waregem: 4,2 miljoen euro
Charleroi: 2,6 miljoen euro
Kortrijk: 2,5 miljoen euro
Lokeren: 2,4 miljoen euro
KV Mechelen: 2,4 miljoen euro
Eupen: 2,4 miljoen euro
Sint-Truiden: 1,6 miljoen euro
Antwerp: 1,5 miljoen euro
Moeskroen: 1,4 miljoen euro
Waasland-Beveren: 1,4 miljoen euro

Volgens professor Fiscaal Recht Michel Maus (VUB) is het niet te verantwoorden dat die clubs zoveel cadeaus krijgen. “De regeling is opgezet in de jaren 70”, zegt Maus in de krant. “Toen waren al die clubs nog amateuristische vzw’s. Nu zijn het allemaal grote professionele bedrijven.”

In een reactie zegt de Pro League actief te willen meehelpen aan een “evenwichtige aanpassing, die tegemoet komt aan de vragen van de politieke wereld en de publieke opinie”. In hun persbericht benadrukken Coucke en François dat ze er mee bezig zijn en al “een agenda” hebben opgesteld. Want dat is volgens Coucke en François “cruciaal” om te vermijden dat de politici het dossier voor zichzelf opeisen.