“Voorlopige kerstenis” voor Jeroen Piqueur?

De kans is reëel dat gewezen Optima-bankier Jeroen Piqueur kerstmis dit jaar niet doorbrengt met zijn kleinkinderen maar in de gevangenis. Morgen moet de raadkamer zich uitspreken over zijn voorlopige hechtenis. Maar een beroep, van Piqueur zelf of van het parket, neemt twee weken in beslag. Onderzoeksrechter Annemie Serlippens maakt gebruik van het ultieme wapen: Piqueur is van zijn vrijheid beroofd. Net als zijn zoon Ruben en dochter Rebecca trouwens. Die laatste zou al gebroken zijn onder de gevangenisdruk. Opmerkelijk, Rebecca heeft een andere advocaat dan haar vader en broer.



Bij ons weten zijn er nog geen managementlessen in hoe je te gedragen in voorlopige hechtenis. Maar het is wel bekend dat sommige bedrijfsleiders zich wel degelijk ooit eens geïnformeerd hebben omtrent de procedures daarrond. Het is in elk geval geen plezierreis. Zeker niet wanneer ook je kinderen zijn opgepakt en wanneer het gebeurt in de donkere dagen voor Kerstmis.

De betichtingen tegen Piqueur wegen zwaar: misbruik van vennootschapsgoederen, witwassen, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving. Het gaat dan onder meer om de extra managementvergoeding van 600.000 euro die Piqueur uit Optima puurde, uit de lucratieve verkoop aan zichzelf van een Spaanse dochter van de groep en een persoonlijke garantie van 20 miljoen euro die Piqueur gaf. Nu zegt Piqueur dat hij enkel nog 7 miljoen schulden heeft. Volgens het parket is dat onvermogen in kaart gezet. Dochter Rebecca was betrokken bij de managementvennootschappen van Piqueur terwijl zoon Ruben actief was en nog altijd is in het vastgoedbedrijf van Optima. Eerder werd Piqueur al tot 4 maanden cel veroordeeld wegens fraude.

De krant De Standaard herinnert aan een aantal andere “historische” dossier die zich rond Kerstmis in de gevangenis afspeelden. Jan De Clerck en zijn echtgenote Martine Van den Weghe wisten in 1997 te vermijden dat ze Kerstmis in de cel zouden moeten vieren door uit de biecht te klappen over hun fiscale fraude. Met name Martine Van den Weghe zag het niet zitten om een cel te delen met Agnes Pandy, de dochter van dominee Andras Pandy die zes familieleden had vermoord. Wie wel Kerstmis in de cel doorbracht in 2004, waren enkele hoofdverdachten in het dossier Hugo Van Praag. Het ging om eigenaar Dirk Van Praag, zijn zakenbankier Jan Goesaert en revisor Boudewijn Van Ussel. Eerder dit jaar werden ze overigens alle drie na een jarenlange procedureslag vrijgesproken.