Het vreemde (Belgische) lot van Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk in het Nederlandse Baarn was bijna 70 jaar lang de woning van de Nederlandse koningin Juliana en haar echtgenoot prins Bernhard. Nu, na 13 jaar leegstand, is het complex annex tuinen verkocht voor amper 1,7 miljoen euro. Het voormalige paleis, met Belgische wortels, moet worden omgevormd tot een soort “Madurodam” voor Nederlandse innovaties onder de naam “Made by Holland”. Vele Nederlanders begrijpen die beslissing niet. Het is duidelijk dat de Nederlandse koninklijke familie weinig voeling had met het paleis, en met minstens één van haar inwoners.



Het Paleis van Soestdijk werd in 1815 door het Nederlandse volk geschonken aan de Nederlandse koning Willem II van Oranje. En die had die schenking te danken aan ons land. In 1813 vocht Willem II immers mee tegen Napoleon in de slag bij Quatre Bras, in het Waals-Brabantse Genappes. Die slag vond plaats twee dagen voor de slag bij Waterloo. Willem II werd gewond aan de schouder. Napoleon werd zoals bekend verslagen.

Van het Nederlandse volk kreeg Willem II Soestdijk cadeau, van de Europese grootmachten kreeg hij België cadeau. Als bufferstaat tegen Frankrijk. Dat zou 15 jaar zo blijven tot aan de Belgische revolutie in 1830. Daarbij raakte Willem II enkel mentaal gewond. En hij verloor België. Dat bij goedkeuring van Groot-Brittannië de nieuwe bufferstaat werd tegen Frankrijk.

In 1937 namen Juliana en haar echtgenoot prins Bernhard hun intrek in het paleis. Zoals bekend kende de relatie tussen dat koningspaar hoogtes en laagtes met onder meer de verwekking van een buitenechtelijke dochter Alexia door Bernhard, ook al gekoppeld aan een politiek corruptieschandaal. De Duitse Bernhard bleek ook een verleden te hebben dat was verankerd in het nationaal-socialisme en het Duitse fascisme. Zowel Juliana als Bernhard overleden in 2004. Meteen was ook het lot van het paleis bezegeld. Het ziet er naar uit dat de Oranjes Bernhard nu zo snel mogelijk willen wissen van hun harde schijf.

Het kasteel werd te koop gesteld door de Nederlandse staat. 120 gegadigden dienden een dossier in. Niet zo opmerkelijk, want het kasteel was een koopje. Bedoeling was er een soort nationale trekpleister van te maken. De Nederlandse overheid weerhield drie kandidaten. Die kregen elk 100.000 euro om hun project uit te werken ! Ultiem werd Made by Holland weerhouden. Die moeten nu 31 miljoen euro investeren in de restauratie van Paleis Soestdijk. Het park rondom Soestdijk wordt een ‘proeftuin’ waar van alles te zien zal zijn op het gebied van Hollandse uitvindingen. Het paleis zelf zal worden gebruikt voor tentoonstellingen. Het is de bedoeling dat in de vleugels, waar de privévertrekken waren van koningin Juliana en prins Bernhard, ruimte komt voor bedrijven om hun nieuwste snufjes te tonen aan het grote publiek. Made by Holland bouwt tenslotte op de bovenste verdieping veertien hotelkamers.