What the f… is Rutte saying? (Vertaald: Rutte heeft gelijk)

“We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet. België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. Verder niets meer. De rest is weg. Ze hadden er heel veel.” Met deze merkwaardige vergelijking verdedigt de Nederlandse premier Mark Rutte de beslissing van zijn nieuwe kabinet om de dividendbelasting terug te brengen van 15 naar 0 % in 2020. Natuurlijk kadert Rutte dit in zijn eigen politiek verhaal. Maar in essentie heeft hij gelijk: België slaagt er niet in zijn positie op de internationale economische markt te verdedigen. We verliezen terrein. Liever dan wakker te liggen van de sluiting van de zoveelste Amerikaanse multinational winden we ons op over de mogelijke bouw van een winkelcentrum onder het viaduct van Vilvoorde.



Vanuit ons buikgevoel hebben we de neiging om snel te zeggen dat Rutte uit de bocht gaat. De cijfers nuanceren echter. De wereldeconomie herleeft. Buitenlandse investeerders creëerden vorig jaar wereldwijd 1,2 miljoen nieuwe jobs, 10 procent meer dan een jaar eerder. Maar niet in België. Hier is het aantal jobs door buitenlandse investeringen 19 procent lager getuimeld vorig jaar. Op de wereldranglijst zakken we van plaats 37 naar 43. Nederland daarentegen kon 10 % meer jobs creëren dank zij diezelfde buitenlandse investeerders. Frankrijk ging met 15 procent achteruit. Tsjechië en Polen stegen met respectievelijk 20 en 25 procent.

Te hoge loonkost zorgt er voor dat België geen nieuwe internationale bedrijven kan aantrekken

De cijfers komen van het bedrijf Plant Location International, een dochter van het Amerikaanse IBM, dat zich toelegt op buitenlandse investeringen. Naast kwaniteit telt ook kwaliteit. Veel jobs bijvoorbeeld in distributie zijn minder duurzaam dan jobs in innovatie. In België investeren internationale bedrijven die hier zijn gevestigd veel in innovatie. Hoge lonen leiden tot hoge toegevoegde waarde en meer investeringen in kennis. Toch blijft de loonkost de grote boosdoener in België. Dat zorgt er voor dat we geen nieuwe bedrijven kunnen aantrekken. Het blijft hemeltergend om vast te stellen dat iemand als federaal minister van economie Kris Peeters (CD&V) er niet in slaagt de e-commerce, annex distributie, in eigen land te houden. Alle jonge mensen kopen spullen via internet. Hoe zullen de politici dit uitleggen in 2019 bij de federale verkiezingen? In welk land willen we leven?

Indien iedereen die ons leest, ons ook steunt, staan we een stuk sterker. U kan dat doen vanaf één euro. En het duurt slechts één minuut. Dank u wel.