“Wie Petrus koopt, moet hem ook opdrinken”

Wie tussen 1.750 en 2.050 euro neertelt voor een fles Petrus 2018 wordt geacht die wijn ook op te drinken. Dat is althans de basisregel die de Franse eigenaarsfamilie Moueix strenger wil gaan controleren. De familie, eigenaar van de 11,4 hectare grote Pomerol wijngaard, heeft steeds meer af te rekenen met speculanten die de dure wijn aankopen met de bedoeling die later met grote winsten terug te verkopen. Moueix wil die winst in eigen hand houden maar wil tegelijkertijd dat echte klanten ook bediend worden. Daarom zal het hele distributie apparaat van de duurste wijn ter wereld worden herzien. Wie speculeert komt op een zwarte lijst terecht en wordt geschrapt als koper. In Vlaanderen worden vier distributeurs belast met die controle annex verkoop, in Wallonië en Brussel telkens één.



Petrus levert jaarlijks 30.000 flessen rode Pomerol wijn af. Als het aan de speculanten ligt, werden die meteen allemaal opgekocht. Niet om op te drinken, maar om in kelders enkele jaren te laten liggen. En dan te verkopen met superwinst. De Petrus van 2017 werd verkocht ‘en primeur’ voor 980 euro, die van 2018 voor het dubbele. Een zogenaamde ‘impérial”, een fles van 6 liter, uit 1989 haalde op veiling een recordprijs van 38.400 euro. Maar de familie Moueix wil dat haar wijn ook gedronken wordt. Daarom voert ze nu een sterk controlesysteem in. Elke fles is genummerd, elke etiket is genummerd, elke kurk is genummerd, elke krat is genummerd. Bedoeling is te kunnen traceren wie de wijn niet zelf opdrinkt maar doorverkoopt. Die wordt dan geschrapt als koper. Tegelijk wordt de strijd aangebonden met vervalste flessen.

In Vlaanderen worden vier distributeurs kozen. In Brussel mag het luxewarenhuis Rob de wijn aan de man of vrouw brengen. In Wallonië is dat het familiebedrijf Pirard. Die krijgen jaarlijks 60 flessen Petrus. (Lees verder onder de foto)

Alejandro Santo Domingo met zijn echtgenote

Er loopt nog een merkwaardige indirecte band tussen Petrus en de rijkste Belgische families. Die laatste controleren de biergigant AB Inbev. Twee jaar terug legde AB Inbev 112 miljard dollar op tafel voor de aankoop van haar concurrent SAB Miller. Eén van de aandeelhouders van SAB Miller die toen langs de kassa passeerde was de Amerikaanse Colombiaan Alejandro Santo Domingo. Die legde in 2016 1,2 miljard euro op tafel voor 20 % van het wijndomein Petrus. Dat brengt de prijs per hectare Petrus op 105 miljoen euro, een absoluut record. Het vermogen van Alejandro Santo Domingo wordt geschat op 4 miljard dollar. Via het huwelijk van zijn nicht is hij gelieerd met de familie Grimaldi van Monaco. Zijn echtgenote lady Charlotte Wellesley is dan weer een afstammelinge van de hertog van Wellington, overwinnaar van de Franse keizer Napoleon in Waterloo.