Winst en verlies, resp. Anderlecht en Oostende

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock
Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock

Anderlecht, de ploeg van voorzitter Roger Vanden Stock, heeft vorig seizoen een winst geboekt van 3,5 miljoen euro na het betalen van 1,9 miljoen belastingen. De inkomsten van RSCA Anderlecht stegen van 70,9 naar 74 miljoen euro waarmee de club de grootste ploeg blijft uit de Jupiler Pro League. Anders is het gesteld met KV Oostende. Ook hier stegen de inkomsten en wel van 6,2 naar 10,3 miljoen euro. De kustploeg kijkt wel aan tegen een verlies van 4,2 miljoen euro. Oostende overleeft dank zij een financiële injectie van Marc Coucke van 8,6 miljoen euro.De groei bij Anderlecht is in eerste instantie een gevolg van de goede prestaties van de ploeg in de Champions League. Door die meerinkomsten stond Anderlecht minder onder druk om spelers te verkopen. Anderlecht speelde vorig seizoen in de groepsfase van de Champions League tegen Arsenal, Galatasaray en Borussia Dortmund en werd in de 1/16de finales van de Europa League uitgeschakeld door Dinamo Moskou.

Gevolg van de uitstekende Europese campagne was dat ook de loonkost steeg van 33,4 naar 35,5 miljoen euro. Ook op dit vlak komt geen enkele Belgische club maar in de buurt. Anderlecht blijft veruit de beste betaler. Volgens de krant Het Nieuwsblad stevent Anderlecht ook in het huidige seizoen Anderlecht op winst af, aangezien de transfers van Mitrovic en Mbemba naar Newcastle in juli van dit jaar nog niet in deze cijfers zijn opgenomen vermits het boekjaar werd afgesloten op 30 juni.

Minder goed verging het dus Oostende, alhoewel alles relatief is. De ploeg presteert imers goed momenteel en wellicht is dit mee het gevolg van de gestegen investeringen. Tegen de inkomsten van 10,3 miljoen euro staat een kostenstijging van 8,7 naar 14,3 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak is de loonkost die meer dan verdubbelt van 3,7 naar 8,1 miljoen euro. De spelers bij Oostende zijn er met andere woorden fors op vooruitgegaan. Dit past ook helemaal binnen de transferpolitiek die Coucke het afgelopen seizoen hanteerde. Er werden talloze nieuwe spelers binnengehaald en de kern werd uitgebreid.

KV Oostende kijkt nu aan tegen een negatief eigen vermogen van 5,7 miljoen euro. Oostende is daarmee de armste club in de Jupiler Pro League. Volgens Het Nieuwsblad pompte Coucke vorig seizoen alleen al 8,6 miljoen euro in de club. Sinds hij Oostende overnam in 2013 heeft Coucke alles samen al 15 miljoen euro in de club geïnvesteerd: voor 3 miljoen euro aan kapitaal en voor 12 miljoen euro aan schulden. Het mag dus duidelijk zijn dat Oostende volledig afhankelijk is geworden van één sponsor. Op de vraag of KVO’s succes gebaseerd is op het geld van Coucke antwoordt hij zelf zo: “Het vormde de katalysator om dit in gang te zetten. Vanuit die invalshoek heb je dus gelijk. We moesten vijf miljoen in spelers investeren. Daarna konden we operationeel naar een break-even streven. Daarin zijn we nu al geslaagd. Meer zelfs, we stevenen af op een overschot van 500.000 euro.”