Piet Goddaer [710]

Vermogen € 2 599 733
Gekend als Ozark Henry
Activiteit
Inplanting
Huidige positie 710


Ozark Henry is de artiestennaam van Piet Goddaer, de singer-songwriter die in 1970 geboren werd in Kortrijk en vaak ‘Le Jeune Bowie Flamant’ genoemd wordt. Zijn vermogen heeft hij, buiten aan zijn goede nummers, te danken aan het feit dat hij eveneens componist, producer en arrangeur is. Zijn albums worden van begin tot eind dus volledig door hem mee ontwikkeld. De liefde voor muziek kreeg Ozark Henry mee van thuis. Zijn vader is de klassieke componist Norbert Goddaer, die hem stimuleerde om vanaf zeer jonge leeftijd noten te leren lezen en instrumenten te leren bespelen op de lokale muziekschool. Op zijn 16e verjaardag kreeg Ozark een gitaar van zijn vader en startte hij een band met zijn broer. Het tweede project van hem en zijn broer noemde Word en werd opgepikt door Studio Brussel. Ozark, toen nog gewoon Piet, schreef de teksten voor deze groep en werkte daarnaast ook aan solomateriaal. De drang voor een soloproject drong zich op en in 1995 werd Ozark Henry ‘geboren’.

Het debuutalbum van Ozark Henry werd uitgebracht in 1996 en kreeg niets dan positieve recensies. Wegens zijn experimentele en vernieuwende genre was het echter moeilijk voor Ozark om door te breken bij het grote publiek. Zijn tweede plaat werd in 1999 ook uitgegeven in onder meer Duitsland, Frankrijk en Nederland en beetje bij beetje leerde de wereld Ozarks alternatieve stijl appreciëren. Hij was supporting act voor Moby en Garbage en schreef ook strijkersarrangementen voor Green Lizard, Lunascape en Arid. Onder het pseudoniem Sunzoo Manley schreef Ozark Henry eveneens mee aan platen van andere artiesten en werden er ook enkele albums uitgebracht. Dit project kwam echter op de achtergrond toen Ozark Henry meer en meer aan populariteit won.

Het derde album van Ozark Henry was een commercieel succes en werd beloond met een platina plaat. De twee shows die Ozark Henry daarna gaf in de AB in Brussel waren meteen uitverkocht. Hij werkte met onder andere Sarah Bettens en Jasper Steverlinck samen aan de soundtrack voor de serie Sedes & Belli en schreef in 2003 mee aan het album ‘Another Lonely Soul’ van Novastar. Dit album werd door Ozark Henry ook gearrangeerd en geproduceerd en was al snel goed voor een gouden plaat. Ook het nieuwe album van Ozark zelf behaalde dubbel platina. Zijn vijfde plaat was een gouden plaat nog voordat hij in de platenwinkel lag, met reeds 26.000 verkochte exemplaren in voorverkoop. Ozark Henry toerde vervolgens langs concertzalen en festivals en werkte mee aan verschillende uiteenlopende projecten. Voor een Dries van Noten modeshow in Parijs componeerde hij zo de herwerkte versies van ‘La Donna E Mobile’ en ‘Every Breath You Take’ van The Police.

Meer recent verzorgde hij de soundtrack van de documentaire ‘To Walk Again’ en de films ‘Crusade In Jeans’ en ‘Le Monde Nous Appartient’. In 2010 en 2013 brengt Ozark Henry albums uit die zeker zo succesvol zijn als zijn vorige, om in 2015 uit te pakken met een totaal nieuw concept. Zijn laatste plaat is een samenwerking met het Nationaal Orkest van België en maakt een 3D-beleving van de muziek mogelijk dankzij de hoogtechnologische opname en surroundmastering van het project. Hij is hiermee één van de eerste artiesten in de wereld om deze 3D audiotechnologie te gebruiken en mag zijn plaat dan ook op enkele prestigieuze plaatsen in Los Angeles, Londen en New York voorstellen. Hij wordt zelfs uitgenodigd bij Google om zijn concept te presenteren.