Echtpaar Vandecruys keert zichzelf 8 miljoen euro uit

Het echtpaar Marc Vandecruys en Ann Steenbrugghe keren zichzelf 8 miljoen euro uit via een kapitaalvermindering van hun holding Koiba. Het belangrijkste activa van Koiba is een participatie van 66 procent in de groep Fedrus, specialist in de productie en distributie van dakbedekkingsmaterialen. Minderheidspartner in Fedrus is de durfkapitalist Sofindev. Het bedrijf kwam enkele weken terug nog in het nieuws met de overname van VM Zink, producent van roestvrije dakpanelen die werd overgekocht van de groep Umicore.



Sofindev stapte in 2015 in het kapitaal van Fedrus. De groep wordt nu overkoepeld door de nieuwe holding Fedrus International. Die krijgt een waardering mee van 67 miljoen euro. Tijdens het eerste verlengde boekjaar wordt een verlies geïncasseerd van 1,4 miljoen euro, verlies dat wordt toegeschreven aan de kosten van overnames. Naast VM Zink nam Fedrus ook de Zuid-Franse groothandel Laude over, gespecialiseerd in dak en gevel. Laude is goed voor 110 werknemers, een omzet van meer dan 40 miljoen euro en 6 filialen in Toulouse, Bordeaux, Montpellier, Toulon, Marseille en Lyon.

Eén van de externe bestuurders bij Fedrus International is Mimi Lamote, onder meer gewezen bestuurder bij Proximus/Belgacom.