Gerechtelijke waakhond voor familie Van Hool

De Antwerpse rechtbank van koophandel heeft een gerechtelijke waakhond aangesteld die moet toezien op de familiale ruzie bij de Lierse familie Van Hool, gekend van het gelijknamige busbouwbedrijf. Bedrijfsrevisor Peter Weyers van Baker Tilly Belgium woont nu alle raden van bestuur bij. Hij moet er op toezien dat er geen beslissingen worden genomen die leiden tot een waardevermindering voor de familieleden Van Hool die werden uitgekocht uit het bedrijf.



Het is de krant De Standaard die het verhaal brengt. Alles gaat terug op de twee zussen Ingrid en Simone Van Hool. Wanneer hun 8 broers bij het overlijden van vader Bernard Van Hool elk een deel aandelen kregen, kregen de zussen vastgoed. Zo ver geen probleem. Wanneer echter in 1999 nog eens drie broers werden uitgekocht, bleken die voor hun aandelen veel meer geld te krijgen dan het vastgoed van de zussen waard was. Normaal, zegt de familie Van Hool, de aandelen van het bedrijf stegen sneller in waarde dan het vastgoed. Maar dat was buiten de advocaten van beide zussen gerekend. Die trokken de zaak voor de rechtbank en kregen voorlopig gelijk.

De hele zaak is een pad in de korf van Filip Van Hool, huidige CEO van het bedrijf. Die wou via een vastgoedoperatie alle partijen tevreden stellen en tegelijkertijd het management van het bedrijf losweken van het juridisch familiaal dispuut. Dat is dus mislukt. “Ik wilde de operationele activiteiten van Van Hool afsplitsen van de familiale holding. Dat is ondertussen op een alternatieve manier gebeurd via een apart bankenakkoord. We gaan wel in beroep tegen het vonnis.” aldus Filip Van Hool in de krant.