Rijkste Belgen bouwen nieuwe Luikse stadswijk

Het moet de grootste bouwwerf van de komende jaren in België worden. Op een schiereiland van 25 hectare in de Maas in Luik komen 1.325 nieuwe wooneenheden, goed voor 4.000 bewoners. Het project Coronmeuse is daarmee goed voor een totale investering van 313 miljoen euro, gedragen door het consortium Neo-Legia. Dat consortium omvat onder meer de groep Matexi, Jan De Nul, Willemen en CIT Blaton. Neo-Legia investeert 253 miljoen in de woningen die kunnen worden verkocht. Daarnaast wordt 60 miljoen geïnvesteerd in de stadslogistiek. Die wordt gratis overgedragen aan de stad Luik.



In 2017 was de stad Luik kandidaat om de wereldtentoonstelling te organiseren. Maar die kandidatuur ging ultiem naar Kazachstan. De tentoonstelling zou normaal op Coronmeuse komen. Die immense site heeft nu een nieuwe, voornamelijk residentiële bestemming gekregen. Daarbij wordt gemikt op een gemengd publiek. Commercieel is er enkel plaats voor horeca en lokale kleinhandel. Het project omvat onder meer het park Astrid van 4 hectare en Le Grand Palais van 5.000 m². Beide laatstgenoemde worden volledig gerenoveerd. Er komt ook een kleine binnenhaven.

De werken moeten starten in 2020 en zullen vijf jaar duren. Er waren slechts twee kandidaten voor het project. De tweede kandidaat, het consortium Green Gate met onder meer CFE, Kairos, Moury Construct, Besix en Thomas & Piron, haakte af uit vrees voor mogelijk te grote saneringskosten van de site.