Paul Gheysens klimt drie plaatsen hoger

Het nog te bouwen Eurostadion in Grimbergen, nu al goed voor 11,7 miljoen in de boeken van Ghelamco.

Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens boekte met zijn vastgoedbedrijf in 2016 een nettowinst van 95,7 miljoen euro. Dat cijfer komt er onder meer via de herwaardering van het prestigieuze Spire-kantoorgebouw in de Poolse hoofdstad Warschau. Uit nieuwe cijfers die de groep vrijgeeft, blijkt ook dat het nog te bouwen Eurostadion in Brussel voor 11,7 miljoen euro in de boeken van Ghelamco staat. Paul Gheysens ziet zijn vermogen stijgen van 651 naar 765 miljoen euro. Hij stijgt in onze lijst van de 30ste naar de 27ste plaats.Gheysens en Ghelamco zijn nooit bang geweest om financieel vooruit te kijken. The Spire staat officieel te koop, wordt nu opgewaardeerd en eind vorig jaar werd al een deel van de verkoopsom opgenomen in de cijfers. Ook een gebouw in het Poolse Lodz voor de mBank dat nog in aanbouw is, wordt naar boven op gewaardeerd. Ghelamco is als vastgoedontwikkelaar actief in België, Polen, Oekraïne en Rusland.

Nog in 2016 verkocht Ghelamco 62 miljoen euro aan residentieel vastgoed in België, onder meer studentenkamers van de residentie Waterview in Leuven. Verhuur van kantoren in eigen land was dan weer goed voor 41 miljoen euro.

Gheysens en Ghelamco zijn nooit bang geweest om financieel vooruit te kijken.

De balans van de groep Ghelamco toont nu 1,15 miljard schulden tegenover 992 miljoen in 2015. Daartegenover staat vastgoed dat wordt gewaardeerd op 1,3 miljard euro.

Het fel omstreden Eurostadion dat Ghelamco wil bouwen in Grimbergen staat voor 11,7 miljoen euro op de balans. Het gaat om de studiekosten en de erfpacht. Ghelamco heeft de grond waarop het stadion moet komen voor een symbolische euro van Brussel in erfpacht gekregen en zet die kosten als activa op zijn balans. De gemeente Grimbergen weigerde een bouwvergunning toe te kennen aan het project terwijl Vlaams minister Ben Weyts voorlopig weigert het project aan te sluiten op de Brusselse ring.

De voetbalploeg FC Antwerp, waarvan recent bleek dat de West-Vlaming Gheysens al jarenlang de anonieme financier en eigenaar is, is voorlopig nog niet terug te vinden in de boeken van Ghelamco.