Antwerpse diamantair Erez Daleyot zit nu in Zimbabwaanse cel

Erez Daleyot, rechts vooraan op de foto. (Foto: DDD)

De 66-jarige Belgisch-Israëlische diamantair Erez Daleyot is opgepakt door de Zimbabwaanse anti-corruptie politie. Daleyot zou bij de aankoop van 240 ton ijzer- en nikkelerts 180.000 dollar aan invoerrechten hebben ontweken. Daleyot geniet de weinig eerbare reputatie als zichthouder van De Beers één van de grootste financiële schandalen te hebben veroorzaakt in de Antwerpse diamantwereld. In 2015 werden de vier Belgische vennootschappen van Daleyot failliet verklaard. Zelf was de diamantair dan al in alle stilte vertrokken naar Zuid-Afrika. Hij liet een schuldenput na van bijna 350 miljoen euro. Verschillende politiediensten volgen de man. Zo is zijn naam genoemd samen met die van de internationaal gezochte Russische-Israëlische wapenhandelaar Arcadi Gaydamak.

In Zuid-Afrika is Daleyot de belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf Raiz-El Nickel Processing. Met dat bedrijf wilde hij in december 2021 zo’n 240 ton koper- en nikkellegering vanuit Zimbabwe naar Zuid-Afrika importeren. Daleyot zou de 180.000 dollar van de nikkelimport niet op een Zimbabwaanse rekening gestort hebben wat in Zimbabwe aanzien wordt als een misdrijf. Daleyot werd eerder in Antwerpen veroordeeld tot acht maanden cel. Het Belgische gerecht zal allicht niet om zijn uitlevering vragen, aangezien het om een straf met uitstel gaat waarbij de redelijke termijn is overschreden.



Tien jaar terug was Daleyot één van de belangrijkste diamantairs in Antwerpen. Hij was onder meer zichthouder van De Beers, ’s werelds grootste producent van ruwe diamant. Zichthouders kunnen als eerste handelen in het aanbod ruwe diamant van De Beers. Wereldwijd passeerde één op de drie diamanten voor verkoop langs de groep van Daleyot. In 2007 vestigde de Belgisch-Israëlische Daleyot zich in een villawijk in Wilrijk. Het prachtige pand, met binnen- en buitenzwembad, kostte 7,5 miljoen euro. De luxueuze inrichting slokte nog eens 2,5 miljoen euro op, onder meer voor de extreme beveiliging. Voor de weekends had de familie beschikking over een appartement in Knokke. De verplaatsing doet de diamantair in zijn Bentley-cabrio. Hij profileert zich ook als kunstkenner en bouwt een collectie op ter waarde van 26 miljoen dollar. De verzameling – gedeponeerd in Genève – bevat werk van Joan Miró, Andy Warhol en Jeff Koons.

Maar in 2014 verliest de diamantair zijn bevoorrechte statuut bij De Beers, waarop zijn Belgische vennootschappen over kop gaan. De man zelf zelf vlucht naar Zuid-Afrika met zijn privéjet. In ons land laat hij een schuldenput van zo’n 360 miljoen euro achter. De bank KBC laat beslag leggen op de villa in Wilrijk die daarna vakkundig wordt leeggeroofd door krakers en vandalen. Wanneer die uiteindelijk openbaar verkocht werd, leverde hij nog slechts 1,8 miljoen op. Ook de kunstcollectie verdwijnt in de nevelen van de geschiedenis.

Daleyot maakte fortuin als de belangrijkste diamantair van Angola. Nog tijdens de Angolese burgeroorlog werkt hij samen met de toenmalige verzetsbeweging UNITA van Jonas Savimbi. In Israël volgen geheime diensten de man op nadat zijn naam opduikt in het dossier van de wapenhandelaar Arcadi Gaydamak. Israëlische speurders luisteren in 2003 een telefoongesprek af tussen Erez Daleyot en Arcadi Gaydamak. Ze spreken over een dossier van 300 miljoen dollar dat eventueel met De Beers zou kunnen worden uitgevoerd. Daleyot zou op de voorgrond treden, Gaydamak zou achter de schermen werken, zo blijkt uit de citaten in het gerechtelijke document. ‘Erez, jij kunt een partner zijn in het bedrijf samen met het hoofd van DTC (de verkooparm van De Beers, nvdr)? Ik blijf op de achtergrond, en zal het project uitvoeren’, luidt het. Gaydamak is een veelbesproken figuur. Zelfs de CIA en de FBI interesseerden zich op een bepaald moment voor Gaydamak. Zelf beweerde hij ooit de populairste man van Israël te zijn. En als rechts politicus ijverde hij voor de burgemeesterssjerp van Jeruzalem.

Volgende week moet Daleyot voor een Zimbabwaanse rechtbank verschijnen. Die zal oordelen of hij al dan niet in de cel moet blijven.