In de periode 2010-2011 smolten en kochten de broers Sylvain en Alain Goetz zogenaamd “particulier oud goud” op ter waarde van 1 miljard euro. Ze betaalden die aankopen cash aan juweliers maar ook aan criminelen. In beide gevallen ging het om witwassen van respectievelijk zwart en crimineel geld. Voor de rechtbank stelden beide broers dat het ging om zogenaamd “oud goud” wat buiten de witwaswetgeving valt. De rechtbank lachte die argumentatie echter weg en veroordeelde beiden tot 18 maanden cel met uitstel. Drie miljoen euro werd verbeurd verklaard. Beide broers houden ondanks de veroordeling hun onschuld staande.
In de twee betrokken jaren kregen de klanten die “oud goud” aanbrachten van Goetz de keuze. Ofwel namen zij de staven zuiver goud terug mee en betaalden enkel de smeltkosten. Ofwel kocht Goetz de goudstaven over aan de dagprijs voor goud. De juweliers en criminelen kozen de laatste optie. Het onderzoek leverde heel wat bezwarende feiten op. De schoonzoon van een Antwerpse juwelier werd gearresteerd toen hij bij Goetz buitenkwam. Hij had 500.000 euro cash en vijf zilverstaven op zak. In de boekhouding van de juwelier was er geen spoor van de verkoop oud goud of zilver te vinden. In totaal zouden de broers in die twee jaar 9 miljoen euro illegale winsten hebben gemaakt.
Het witwasonderzoek tegen Goetz was gestart na een overval op een Italiaanse vertegenwoordiger van een juwelenfirma. De man was op klaarlichte dag op de Antwerpse De Keyserlei van zijn aktentas beroofd. Een ex-Joegoslavische gangster bekende naderhand dat hij de buitgemaakte gouden juwelen liet smelten bij goudhandel Goetz. “Er is mij nooit naar mijn paspoort of naar de herkomst van de juwelen gevraagd. Voor die mensen van Goetz was dat gewoon “oud goud” dat omgesmolten werd tot zuivere goudstaven. Daarna bood Goetz aan om die gouden staven terug te kopen aan de dagprijs voor zuiver goud. Ik ben daarop ingegaan en stapte wat later met 24.000 euro cash naar buiten.” Ook een bende overvallers uit Luik kwam met een deel van de buit naar Antwerpen. De mannen lieten 31 kg goud omsmelten en gingen met ruim 1 miljoen euro cash naar huis.
De juweliers werden altijd betaald in contant geld, omdat het volgens de broers Goetz “om particuliere aankopen” ging. De juwelier had wat oude juwelen geërfd of in zijn schuif gevonden en kwam die nu te gelde maken. Op zulke particuliere aankopen was de witwaswetgeving niet van toepassing, zo verdedigden Alain en Sylvain Goetz zich in de rechtbank. De rechters vonden die uitleg “volstrekt ongeloofwaardig” gezien de enorme omvang van de particuliere verkopen. “Uit het strafdossier blijkt dat de nv Tony Goetz in twee jaar tijd (2010 en 2011) voor meer dan één miljard euro aan contante aankopen van oud goud heeft verricht.”
Alain Goetz, die in Dubai woont, is actief in Afrika en zegt niets meer te maken hebben met de activiteiten van zijn broer. Het persbureau Reuters volgt Alain Goetz al langer omdat die er van wordt verdacht ook in Afrika illegale goudhandel te voeren. Maar tegenover Reuters zegt het bedrijf nu dat ze haar onschuld staande houdt en dat ze te goeder trouw handelde. Beide broers overwegen of ze in beroep gaan tegen het vonnis.
UPDATE
Ook de Bijzondere Belastingsinspectie BBI volgde het dossier Goetz van nabij op. In 2017 leverde dat de BBI een uitzonderlijk hoog bedrag aan boetes op. Goetz kreeg een aanslag in de bus van maar liefst 1,3 miljard euro. Dat krikte de statistieken van de BBI danig op. Wat dan weer zorgde voor een politieke, kleine, rel. De uitspraak nu van de rechtbank speelt alvast in het voordeel van de BBI.