Auriane Borremans, vegetarisch maar mee in het bestuur van familiaal vleesbedrijf

Auriane Borremans

In het jaar 2000 stond de Brusselse familie Borremans met hun vleesverwerkend bedrijf Viangros in onze ranglijst met 33 miljoen euro. Nu blijft daar nog net de helft van over, 16 miljoen. Deze teruggang loopt parallel met de veranderende voedingsgewoonten van de consument. Die eet steeds minder vlees. Dat merkt de familie Borremans ook in eigen rangen. Auriane Borremans, de 27-jarige kleindochter van de stichter van het bedrijf, is overtuigd vegetarisch. Als lid van de familiale raad van bestuur denkt ze mee na over de toekomst. Met vlees.

Het verhaal van de familie Borremans is een typisch Brussels verhaal. Grootvader Jean-Armand bouwde zijn beenhouwerij uit tot een groothandel in vlees. Zijn kinderen William en Philippe bouwden een bedrijf van 20.000 m² uit in Anderlecht. Eerste als slachthuis, nu enkel nog als vleesverwerkend bedrijf en groothandel. Met hun 650 werknemers is het één van belangrijkste Belgische werkgevers in de hoofdstad. In een moeilijke sector waarbij de markt krimpt en waarbij er steeds minder gekwalificeerde slagers voor handen zijn om die markt in te vullen.



De voorbije jaren keek hun bedrijf aan tegen aanhoudende verliescijfers. De broers Borremans zeggen dat ze op termijn hun traiteur afdeling groter willen maken dan hun vleesactiviteit. Ze trokken daarvoor ook een externe CEO aan. Nu is de traiteur activiteit al goed voor om en bij één derde van de groepsomzet van 160 miljoen euro. Ze investeerden daarbij 10 miljoen euro in die afdeling, een investering die mee weegt op de rendabiliteit.

De broers stellen hun bedrijf nu voor in de krant L’Echo, een beetje een visitekaartje voor geïnteresseerde partners. Daarbij leren we dat ook Auriane Borremans, dochter van Philippe, meedenkt over het transformatieproces van het familiaal bedrijf. Auriane is voedingsspecialiste, studeerde onder meer in Italië en Finland en is overtuigd vegetarisch. Met haar eigen bedrijf Eatention wil ze grote voedingsbedrijven met advies bijstaan in de transformatie naar een meer duurzame lokale economie. “Ik heb een background in de vleessector, zegt ze in de krant, maar het vegetarisme heeft mijn geest geopend. Ik observeer vooral de houding van de consument tegenover vlees. Het is belangrijk te weten hoe die vlees consumeert.”