Beursfamilie Van der Mersch stoomt door naar de 16de plaats

Axel Van der Mersch, CEO van Brederode. (Foto: Belga Image)

Sommige families gedijen in stilte, zoals de familie Van der Mersch. Met hun holding Brederode beleggen ze zowel in beursgenoteerde als niet-genoteerde bedrijven. Vorig jaar waren het vooral die laatste die een stevige winst opleverden. Corona hield de beurzen stevig in haar greep, dus ook de beleggingen van de familie Van der Mersch. Toch doen ze het doorgaans beter dan het beursgemiddelde. Wanneer u op de beurs van Brussel wil beleggen, kan u dus al in plaats van een korf aandelen te kopen zo goed gewoon aandelen Brederode kopen. De holding van de familie van der Mersch sloot 2020 af met 262 miljoen euro nettowinst. Weliswaar een daling met 43 procent maar genoeg om de koers van het aandeel naar nieuwe hoogten te stuwen. Net als het vermogen van de familie Van der Mersch dat stijgt van 1,3 naar 1,73 miljard euro, goed voor een sprong op onze ranglijst van de 22ste naar de 16de plaats.

Dat de familie Van der Mersch gelooft in familiale investeringen op de aandelenbeurs, mag blijken uit het feit dat hun eigen grootste belegging een participatie is van 11% in Sofina, de beursgenoteerde sleutelholding van de familie Boël. Vorig jaar nam Brederode drie nieuwe aandelen in portefeuille, telkens in de techsfeer: Google-moeder Alphabet, Prosus, de grootaandeelhouder van de Chinese e-commercereus Tencent, en de ook al Chinese e-commerce distributeur Alibaba. Alphabet en Prosus droegen meteen bij tot het resultaat, Alibaba ging na de aankoop fors lager.



Verliezen op de beurs vangt Brederode op met investeringen in niet-genoteerde bedrijven. In 2020 haalden die een rendement van 15,4 procent. De holding realiseert die investeringen via engagementen in durfkapitaalfondsen zoals de Amerikaanse groepen Bain, Carlyle, Apollo en het Zweedse EQT.