Biergigant AB Inbev krijgt nu al kritiek op verkoop Russische brouwerij aan Turkse partner

De hoofdzetel van de AB Inbev brouwerij in Rusland. (Foto: Belga Images)

AB InBev gaat zijn minderheidsbelang in de Russische joint venture AB InBev Efes verkopen aan zijn Turkse partner Anadolu Efes. De beslissing kost het bedrijf 1,1 miljard dollar aan gederfde inkomsten. AB InBev is het zoveelste grote bedrijf dat zich terugtrekt uit Rusland in navolging van de Russische invasie in Oekraïne. De Belgisch-Braziliaanse bierreus houdt het niet enkel bij de terugtrekking uit de joint venture. De eerder aangekondigde stopzetting van de verkoop van het Amerikaanse merk Bud zal verankerd worden in de deal. Bud is één van de populairste biermerken in het land van president Poetin. AB Inbev is mee in handen van drie van de Rijkste Belgische families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius. AB Inbev kiest duidelijk de weg van de minste weerstand. De verkoop van haar Russische brouwerij aan een Turkse groep stuit daarbij nu al op kritiek. Turkije snijdt immers haar banden met Rusland niet door.

Bier is één van de populairste dranken in Rusland. De grote bier multinationals proberen nu het land te verlaten met zo weinig mogelijk impact op hun eigen positie. Carlsberg had donderdag nog een waardevermindering van 1,4 miljard dollar aangekondigd door haar plannen om Rusland te verlaten. Ook Heineken liet al weten de Russische activiteiten te verkopen. AB InBev zal een waardevermindering van 1,1 miljard dollar inschrijven in het eerste kwartaal van dit jaar.



De Turkse partner van AB Inbev, Anadolu Efes, kreeg eerder al een slecht rapport van het wereldwijde ratingbureau Fitch. Dat noemde een “uitdagende macro-economische omgeving in de twee grootste markten van het bedrijf, Turkije en Rusland, evenals in Oekraïne”, als reden voor de verlaging van de kredietwaardigheid van Anadolu. De beslissing van AB Inbev om zijn belang te verkopen aan een Turks bedrijf kan ongebruikelijk genoemd worden vanwege de banden van de Turkse regering met Rusland. Turkije heeft als lid van de NAVO de afgelopen jaren nauwe betrekkingen ontwikkeld met zowel Moskou als Kiev. Het land veroordeelde de Russische invasie en heeft het Oekraïense leger bewapende drones geleverd. Maar Ankara heeft ook geprobeerd vast te houden aan wat het noemt een “evenwichtige” houding in het conflict, om te voorkomen dat het zijn economische, energie- en defensiebetrekkingen met Rusland schaadt. Turkse functionarissen hebben herhaaldelijk verklaard dat ze niet zullen tekenen voor westerse sanctiepakketten tegen Moskou. Sommige Turkse bedrijven en leidinggevenden hebben gezegd dat ze de terugtrekking van westerse bedrijven uit Rusland zien als een kans voor hun land.

De multinational AB Inbev anticipeerde al op de kritiek. Het wijst er op dat het verschillende vormen van steun biedt aan haar ontheemde Oekraïense medewerkers. Verder werd Chernigivske, het populairste biermerk van Oekraïne, geïntroduceerd in vele landen, waaronder het VK, Duitsland, België, Frankrijk en Nederland. Lanceringen in andere markten zijn gepland. Alle winsten van de verkoop van dit bier zullen worden gebruikt om humanitaire hulpacties te ondersteunen, verzekert de groep die dankzij dit humanitaire initiatief een steun van minstens 5 miljoen dollar garandeert.