De Belgisch-Braziliaanse biermultinational Anheuser-Busch InBev is nu echt weg uit Rusland. Het staat zijn belang in een Russische joint venture af aan de Turkse partner Anadolu Efes. Het gaat volgens persagentschap Bloomberg om een van de laatste grote Europese desinvestering in Rusland, sinds dat land bijna twee jaar geleden Oekraïne binnenviel. Even was er verwarring over mogelijke betaling van de Turken van 1,1 miljard euro aan AB Inbev maar dat is dus duidelijk niet zo. Wanneer AB Inbev vorig jaar zijn intentie bekend maakte om Rusland te verlaten, boekte het meteen een minwaarde weg van 1,1 miljard euro. De Russische president Vladimir Poetin was daarover duidelijk. Wanneer de groep Carlsberg zich liet betalen voor de overdracht van zijn Russische brouwerijen liet Poetin die meteen nationaliseren. Nog voor de betaling plaatsvond. AB Inbev is mee in handen van drie van de Rijkste Belgische families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius.
Anadolu Efes gaat nu het management van het Russische filiaal volledig op zich nemen. AB InBev zal op dit moment geen vergoeding ontvangen voor de transactie, maar mogelijk volgt er later nog een compensatie afhankelijk van hoe de activiteit presteert, aldus Bloomberg. De grootste brouwer ter wereld had vorig jaar al aangekondigd dat het zijn belang in het Russische filiaal wilde verkopen. AB InBev waardeerde dat belang op nul. Ook sectorgenoten als Heineken en Carlsberg verlieten Rusland na de oorlog in Oekraïne. Baltika van Carlsberg werd genationaliseerd, terwijl Heineken zijn Russische activiteiten voor de symbolische som van 1 euro verkocht aan een lokaal bedrijf.
De Turkse partner van AB Inbev, Anadolu Efes, kreeg vorig jaar al een slecht rapport van het wereldwijde ratingbureau Fitch. Dat noemde een “uitdagende macro-economische omgeving in de twee grootste markten van het bedrijf, Turkije en Rusland, evenals in Oekraïne”, als reden voor de verlaging van de kredietwaardigheid van Anadolu. Turkije heeft als lid van de NAVO de afgelopen jaren nauwe betrekkingen ontwikkeld met zowel Moskou als Kiev. Het land veroordeelde de Russische invasie en heeft het Oekraïense leger bewapende drones geleverd. Maar Ankara heeft ook geprobeerd vast te houden aan wat het noemt een “evenwichtige” houding in het conflict, om te voorkomen dat het zijn economische, energie- en defensiebetrekkingen met Rusland schaadt. Turkse functionarissen hebben herhaaldelijk verklaard dat ze niet zullen tekenen voor westerse sanctiepakketten tegen Moskou. Sommige Turkse bedrijven en leidinggevenden hebben gezegd dat ze de terugtrekking van westerse bedrijven uit Rusland zien als een kans voor hun land. De multinational AB Inbev van zijn kant anticipeerde al op de kritiek dat het zijn brouwerij overlaat aan een Turks bedrijf. Het wijst er op dat het verschillende vormen van steun biedt aan haar ontheemde Oekraïense medewerkers.