De West-Vlaamse academicus en kunstverzamelaar Stefaan Missinne ontdekte in 2018 per toeval in een antiekwinkeltje in het Oostenrijkse Salzburg een miniatuurportret van een jongetje met een pruik. Het waardevolle schilderijtje zit gemonteerd op een bonbonnière uit Parijs gemaakt van papier-maché en schildpad. Zoals een echte Hercules Poirot trok Missine op onderzoek. De queeste van het miniatuurportret bracht hem naar Salzburg, München, Parijs en Wenen. Missinne ontrafelde het mysterie en schreef er een boek over: “Mozart’s Portrait on a French Box of Sweets”
Voor Stefaan Missinne was geen berg te hoog in zijn zoektocht naar de oorsprong van het kleinood. Laboratoriumproeven bevestigden de echtheid van het schilderij en de doos. De vorser ontdekte naar eigen zeggen de “smoking gun” in de zilveren lijst: het guilloche-patroon is het verbindende orfische attribuut tussen Mozart en de muziek. Gezichtsbiometrie van de jongen bevestigt dat het om een tienjarige gaat. Mozart was tien toen hij vanuit London in 1766 in Parijs aankwam. Het gaat om een unieke Lodewijk XV snoepdoos met een eerbetoon aan W. A. Mozart als Oostenrijks wonderkind en een van de eerste fanartikelen uit de geschiedenis van de Kunst, aldus de auteur.
U vindt hier meer informatie over het boek “Mozart’s Portrait on a French Box of Sweets”
Stefaan Missinne kwam eerder in het nieuws als de ontdekker en eigenaar van de “Da Vinci globe”, de oudste gekende wereldbol die is ontworpen in het atelier van Leonardo Da Vinci. U leest hier zijn verhaal.