EXCLUSIEF – Belg broedt op oudste wereldbol (van Leonardo Da Vinci ?) en is potentieel multi-miljonair

Zes jaar werkte en studeerde de in Wenen wonende Belgische prof. Stefaan Missinne op een globe van ongeveer 11 centimeter, gemaakt van 2 helften van 2 verschillende struisvogeleieren. Zijn conclusie heeft de academische wereld van kartografie-historici geschokt: de globe is de oudste tot nu toe bekende gegraveerde wereldbol die de Nieuwe Wereld afbeeldt. Hij dateert van circa 1504 en wordt toegeschreven aan Leonardo Da Vinci, zo bevestigen een aantal experten. Missinne kocht de globe een aantal jaren terug op een beurs in de Royal Geographical Society. Indien de globe echt van Da Vinci is, mag Missinne zich een potentiële multi-miljonair noemen. Ook het duurste schilderij ooit verkocht, Salvator Mundi, wordt toegeschreven aan Leonardo Da Vinci. Het ging van de hand voor 450 miljoen dollar.



Missinne bundelde zijn wetenschappelijke conclusies in het boek “The Da Vinci Globe”, dat nu is uitgegeven bij Cambridge Scholars Publishing. De Da Vinci Globe heeft géén voet, is heel licht en heeft aan de binnenzijde een extra gewicht zodat hij rechtop blijft staan. Hij is gemaakt op een schaal van 1:80.000.000 en geeft 74 Latijnse namen weer, met voor het eerst de namen van gebieden uit de toenmalig bekende wereld, zoals Japan (ZIPANCRI), Duitsland (GERMANIA), Brazilië (TERRA DE BRAZIL) en Mundus Novus (Nieuwe Wereld, titel van een brief van Amerigo Vespucci gedrukt in Firenze in 1503).

Noord-Amerika is nog volledig bedekt door de Oceaan met daarin enkel drie eilandjes: ISABEL, SPAGNOLLA en New Foundland (zonder naam). Eén zin valt op: “HIC SUNT DRACONES” (Hier zijn er draken), verwijzend naar de hemelse kracht van de draken in het Oosten. De globe toont ook meerdere zeer gedetailleerd weergegeven zeilschepen, waaronder een zinkend schip met een verdrinkende zeeman met hoog opgeheven armen. De bergen zijn geïndividualiseerd weergegeven, met rivieren die van de bergen naar de meren of oceanen stromen. Het woelige zeeoppervlak met diverse zeemonsters, vliegende vissen en zeewier is hier en daar weergegeven als haarvlechten.

De waarde van de globe is op dit moment niet te schatten. Indien er een brede wetenschappelijke consensus ontstaat dat de globe echt afkomstig is van de hand van Da Vinci, dan is Missinne miljonair. Authentieke werken van de Italiaanse meester zijn quasi onbetaalbaar. Dat geldt zeker voor een uniek stuk zoals de globe.

U vindt hier een link naar het boek.