CORONA – Beurzenexploitant Eric Everard: “We overleven dit”

Voor Eric Everard en zijn bedrijf Easyfairs ging 2020 perfect van start. Tot half maart de coronacrisis uitbrak en hij als uitbater van onder meer Flanders Expo op slag tot één van de ergst getroffen sectoren ging behoren. Meteen viel alle omzet weg van de groep die jaarlijks in Europa 160 tot 200 beurzen organiseert. De financiële impact is aanzienlijk, maar het had nog erger kunnen zijn. Easyfairs sluit zijn boekjaar per eind juni. “In totaal verliezen we 25% van de inkomsten die normaal op 185 miljoen euro had moeten uitkomen. 75% van onze winst is verdwenen. Maar ondanks alles zullen we nog licht winstgevend zijn.” aldus Everard. Voor het komende jaar 2020-2021 is de ex-manager van het jaar voorzichtig: “We moeten een positief effect ondervinden door de omzet van de beurzen met een jaar uit te stellen, maar ongetwijfeld ook een negatief effect bij beurzen die kleiner zijn met minder exposanten en bezoekers.” Anticiperend op gedaalde activiteit, heeft Easyfairs 8% van zijn personeelsbestand ontslagen waaronder ook enkele ontslagen in België.



Eric Everard, de eigenaar van 10 expositiehallen, maakt zijn coronabalans op in L’Echo. De evenementensector (festivals, beurzen, shows, etc.) is een van de grote slachtoffers van de pandemie. In België verwacht hij een verlies van 54% van alle inkomsten in 2020, ofwel 1,3 miljard euro. In België zijn massabijeenkomsten in ieder geval tot eind augustus verboden. In Duitsland en Nederland kreeg de sector groen licht om op 1 september te herstarten.

De crisis was ingrijpend voor Easyfairs. Alle beurzen tussen maart en juni werden geannuleerd of uitgesteld. Er moest contact opgenomen worden met 6.000 exposanten en er moesten 20 verschillende nationale systemen voor arbeidsbijstand worden beheerd, waarbij Easyfairs in evenveel landen aanwezig was. Geleidelijk aan werd het personeel tijdelijk ontslagen wegens overmacht waar dat mogelijk was. Dit is vandaag nog het geval voor 600 van de 750 mensen. Everard maakt zich sterk dat zijn bedrijf deze crisis overleeft. 

Everard doet nog drie suggesties voor het herlanceren van zijn sector. Een: de economische werkloosheid verlengen tot het einde van het jaar. Twee: verhoog de aftrekbaarheid van cateringkosten van 50% naar 100% op evenementen, “want dat zou deze rampensector helpen”. Drie: verlaag de aftrekbaarheid van deelnamekosten voor evenementen van 100% tot 120% “omdat onze salons verkoopbeurzen zijn die grote orderboeken genereren, waardoor de economie opnieuw kan aantrekken.”