CORONA – Familie Bert krabbelt met Kinepolis (een beetje) recht na Pfizer vaccin

Coronavirus

Lichte euforie rolde vandaag over de aandelenbeurzen nadat Pfizer bekend maakte dat hun vaccin een genezingsgraad heeft van 90 % en dat zonder bijwerkingen. Een en ander blijkt uit een proefstudie op 43.500 potentiële patiënten. De aandelenbeurzen wereldwijd sprongen meteen 5 tot 6 % hoger. Uitschieter in Brussel was de bioscoopgroep Kinepolis van wie de beurskoers die op slag 5 euro per aandeel of 25 % hoger ging. Meteen goed voor een groei van het vermogen van de familie Bert, referentie aandeelhouder van Kinepolis, met 60 miljoen euro tot 387 miljoen euro. Maar alles is relatief, ook een vaccin van Pfizer. Begin dit jaar was de familie Bert nog goed voor een vermogen van 751 miljoen euro. Nu schiet daar dus nog iets meer dan de helft van over. Ondertussen blijven ook nog veel vragen over het vaccin zelf te beantwoorden.



Pfizer en BioNTech die het vaccin ontwikkelen, hebben het over een “geweldige dag voor wetenschap en de mensheid”. Hun vaccin is getest op 43.500 mensen in zes landen. Beide bedrijven zijn van plan om tegen het einde van de maand een spoedvergunning aan te vragen om het vaccin te gebruiken. Geen enkel vaccin is ooit in zo’n korte tijd van de tekentafel naar effectief werkzaam gegaan.

Het onderzoek leert dat er per patiënt twee doses nodig zijn, met een tussentijd van drie weken. De onderzoeken – in de VS, Duitsland, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika en Turkije – tonen aan dat 90% bescherming wordt bereikt zeven dagen na de tweede dosis. Een beperkt aantal mensen krijgt dit jaar mogelijk nog het vaccin toegediend. Pfizer en BioNTech zeggen dat ze tegen de derde week van november voldoende veiligheidsgegevens zullen hebben om hun vaccin naar toezichthouders te brengen. Zolang dat niet is gebeurd, kunnen de vaccinatiecampagnes niet starten. De twee bedrijven zeggen dat ze tegen het einde van dit jaar 50 miljoen doses kunnen leveren en tegen het einde van 2021 ongeveer 1,3 miljard.

Daarnaast zijn er nog veel onbeantwoorde vragen. Zo weten we niet of het vaccin de verspreiding van het virus tegenhoudt of alleen symptomen bestrijdt. Ook of het even goed werkt bij ouderen met een hoog risico is nog niet bekend. De vraag hoe lang de immuniteit duurt is evenmin beantwoord. Er zijn ook grote productie- en logistieke uitdagingen bij het immuniseren van grote aantallen mensen, aangezien het vaccin in een ultrakoude opslag moet worden bewaard bij temperaturen onder de -80 ° C.