CORONA – Gaat het Atomium failliet?

In februari van dit jaar kwam de raad van bestuur van de vzw Atomium samen om met genoegen vast te stellen dat de exploitatie van dit nationaal monument dit jaar een winst zou opleveren van om en bij 0,8 miljoen euro. Vorige week moest diezelfde raad van bestuur echter vaststellen dat het verlies dit jaar door het coronavirus dreigt op te lopen tot 3 miljoen euro. En daarmee komt meteen het faillissement om de hoek kijken. Vorig jaar ontving het monument 8,2 miljoen bezoekers waarvan 30 % uit België. Momenteel is er geen zicht op wanneer buitenlandse toeristen terug naar Brussel kunnen komen. De uitbaters hopen dat ze dit jaar minimum 2 miljoen bezoekers kunnen ontvangen. En dat zullen dan voornamelijk Belgen moeten zijn.



De vzw zegt dat ze zelf instaat voor 93% van haar omzet. 89 % komt uit verkoop van toegangstickets, 4 % uit merchandising. De vzw staat ook in voor de exploitatie van ADAM, het Brussels Design Museum. Waar 2019 een sterk jaar was met een boni van 1,9 miljoen euro, dreigt 2020 catastrofaal te worden. Het Atomium overleefde maar te nauwer nood de aanslagen van 2016. Sedert 14 maart zijn de inkomsten teruggevallen op nul euro. Het monument hoopt op 1 juni, ten laatste op 1 juli, terug de deuren te openen.

Het monument werd volledig gerenoveerd van 2004 tot 2006. Het is gezamenlijk in handen van de stad Brussel, de federale overheid, het Brusselse gewest en de vzw Heyzelpaleizen. In de raad van bestuur zetelt nog steeds een vertegenwoordiger van André Waterkeyn, de ingenieur die het monument in 1958 ontwierp. Andere leden van de raad van bestuur zijn onder meer de vroegere Brusselse burgemeester Freddy Thielemans, de politici Alain Courtois en Karine Lalieux, de economist Eric de Keuleneer (ULB), de financier Pierre Klees, VUB-professor Els Witte en Kanal-directeur Yves Goldstein.