CORONA: Ook Belgische superrijken werden supersuperrijk

Het aantal miljardairs in deze wereld nam tijdens het coronajaar 2020 spectaculair toe. Volgens cijfers van Forbes steeg het aantal dollarmiljardairs wereldwijd met bijna 700 tot een recordaantal van 2.700. En dat zijn er dan nog 40 te weinig want Forbes heeft zoals altijd geen oog voor Belgische miljardairs. Vanwaar die spectaculaire groei, zo vroeg Ruchir Sharma zich af. Sharma is hoofdstrateeg bij Morgan Stanley Investment Management en volgt al jarenlang de evolutie van de fortuinen op. Knack journalist Ewald Pironet legde Sharma’s conclusies voor aan Ludwig Verduyn, de hoofdredacteur van onze website. En blijkt dat die conclusies gelijk lopen: rijke Belgen werden in coronajaar 2020 véél rijker. Dan toch die Belgen die beschikten over voldoende vrije cash.



Terwijl het virus zich verspreidde, injecteerden de centrale banken 9 biljoen dollar in economieën over de hele wereld om de wereldeconomie overeind te houden. Een groot deel van die stimulans ging naar de financiële markten en zo naar het vermogen van de ultrarijken. Het totale vermogen van miljardairs wereldwijd steeg in 12 maanden met 5 biljoen dollar tot 13 biljoen.” zo zegt Ruchir Sharma in de Financial Times. Ludwig Verduyn is het eens met Sharma, rijke Belgen werden in coronajaar 2020 véél rijker. Verduyn: ‘Rijkste Belg Eric Wittouck controleert geen enkel bedrijf maar investeert via Wall Street in heel wat Amerikaanse bedrijven. Hij heeft zeker geprofiteerd van de sterke stijging van de beurskoersen. En dat de beurs het zo goed deed, heeft alles te maken met het beleid van de centrale banken die massaal geld bijdrukten. Dat geld zocht zijn weg naar nieuwe investeringen en kwam vooral uit bij de beurs, waardoor de aandelenkoersen sterk stegen.’

Cash is king” titelde onze website bij het begin van de coronacrisis. Maar cash had hier wel een dubbele eindbestemming. Industriëlen hadden cash nodig om te overleven wanneer hun omzet wegviel, pure investeerders konden meedrijven met de massaal bijkomende financiële middelen. Wie kan meespreken van die nood aan cash, zijn de zogenaamde AB Inbev families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius. Zij werden het slachtoffer van corona. Voor de uitbraak van corona kostte het AB InBev-aandeel nog 75 euro, maar het plofte dan naar minder dan 45 euro, het logische gevolg van heel de horeca die wereldwijd stil viel. Verduyn: ‘De koers van AB InBev is ondertussen wel opgeklommen tot 60 euro, maar dat is nog altijd minder dan voor corona.” (Lees verder onder de foto)

Lege terrassen vreten het vermogen weg van de AB Inbev families. (Foto: Belga Image)

Wie bijvoorbeeld zijn fortuin wel zag toenemen is onder meer de familie Boël, Zij bouwden hun rijkdom op met de staalfabriek Fafer (Fabrique de Fer de Charleroi), die ze in 1997 voor 125 miljoen euro van de hand deden. Ze waren toen al actief in andere sectoren via hun beursgenoteerde holding Sofina. Die investeerde onder meer in distributeur Colruyt. Via een durf- kapitaalfonds investeerde Boël ook in prille bedrijfjes met ondertussen iconische namen als Yahoo!, Google, YouTube, LinkedIn, Instagram en WhatsApp. Sofina stak ook geld in de Indiase leerapp Byju’s, dat nu meer dan 12 miljard waard is, bijna drie keer zoveel als voor de coronacrisis. Sofina sloot 2020 af met een winst van 1,4 miljard, 15 procent meer dan in 2019.

In de rijke landen is de ophef over de sterke aangroei van de fortuinen bijna volledig gericht op het terugvorderen van rijkdom door middel van belastingen’, stelt Sharma vast. ‘Er wordt niets gedaan aan de fundamentele drijvende kracht achter de groei van de miljardairs: het gratis geld dat de centrale banken in de markten pompen.’ Om te besluiten: ‘Het gratis geld dat de centrale banken nu verspreiden, is bij progressieven even populair als de hogere belastingen om sociale programma’s te betalen. De vermogensongelijkheid zal waarschijnlijk blijven toenemen totdat de geldkraan wordt dichtgedraaid.’